De 10 IT-vraagstukken tegen 2017
Analistenbureau Gartner heeft tien technologiën opgesomd die de zakelijke IT zullen veranderen in de komende vijf jaar. Schaal en snelheid zijn de uitdagingen.
Het was David Cappuccio, analist bij Gartner, die de tien voorstelde op een symposium. Al moeten we er ook wel nuanceren dat Gartner soms uitblinkt in vaagheid.
Voor organizational entrenchment en disruption refereert Gartner zowel naar vendors als naar IT. Zo voorspelt het onder meer dat dertig procent van bedrijven die software as a service gebruiken zullen overstappen naar applicaties die binnen het bedrijf draaien. Dit door slechte servicelevels tegen 2014.
Marktconsolidatie zal er tegelijk voor zorgen dat tegen 2014 twintig procent van de top 100 IT service provders zullen verdwijnen.
Ook voor de IT-afdeling zelf zullen die servicelevels een belangrijke rol spelen. De IT-ondersteuning moet zijn nut kunnen aantonen of ze zal verdwijnen. De klantervaring zal de levensduur van van de IT-afdeling bepalen waarbij ook de snelheid en wendbaarheid een rol speelt.
Software defined networks zijn geen verrassing op de lijst. Kort samengevat komt het neer op netwerkhardware die veel slimmer en dus efficiënter en controleerbaarder werkt. Vooral bij datacenteroperaties, die sowieso zeer veel verkeer genereren, zal deze technologie zijn impact kennen.
Big data is nog zo’n item. Volgens Gartner ligt de grootste uitdaging hier rond het beheren van de opslagtoename en een zicht krijgen op wat er tussen nu en 2015 zal gebeuren.
Tegelijk is er volgens het bedrijf een tekort aan talent. Big data zal voor een miljoen jobs zorgen, maar slechts een derde zal effectief ingevuld worden.
Met hybrid cloud services bedoelt Gartner dat doorsnee diensten in de cloud zullen zitten, maar geen enkel bedrijf gaat zijn interne infrastructuur zomaar dumpen waardoor een hybride cloud ontstaat, deels binnen en deels buiten het bedrijf.
Voor de client-server architectuur zegt het analistenbureau dat negentig procent van de grote bedrijven Windows 8 zullen overslaan. Tegelijk kennen client-server technologiën een opmars.
Op zich niet zo verwonderlijk gezien veel bedrijven veel bedrijven vandaag nog voor Windows 7 blijven kiezen in plaats van te wachten op het besturingssysteem dat later deze week wordt gelanceerd.
Het Internet of things slaat op steeds meer toestellen die verbonden worden met het internet. Sensoren en slimme toestellen die bij op het netwerk komen en zo hun impact hebben op de infrastructuur en op zaken als big data management. Al moeten ook hier nuanceren dat de term al meer dan tien jaar meegaat.
Voor appliances is Gartner van oordeel dat virtuele appliances een tegengewicht zullen bieden voor hun fysieke varianten zoals Exadata en Netezza.
Rond operational complexity zegt Gartner dat toestellen van werknemers twee keer zo snel zullen geïnfecteerd worden door malware dan de toestellen van het bedrijf zelf.
Daarboven blijft de IT-afdeling meer technologie betalen dan dat het effectief gebruikt. Volgens de organisatie worden zo’n twintig procent van alle functies en mogelijkheden in een systeem gebruikt. Die operationele complexiteit zal volgens Gartner altijd een probleem blijven.
Virtuele datacenters betekenen dan weer een verschuiving in het personeel en de nood aan innovatie.
De vraag naar IT zal tot slot onverzadigbaar zijn. Capaciteit toevoegen is niet genoeg en grote bedrijven zullen de vraag niet kunnen beantwoorden via apps, sociale netwerken en andere zaken. Zo stelt Gartner dat tegen 2017 veertig procent van de zakelijke contactinformatie naar Facebook, via mobiele toestellen, zal lekken.
Relatief belangrijk
Gartner wijst op enkele belangrijke punten. Tegelijk kan je de vraag stellen in welke mate ze in de komende vijf jaar belangrijker zijn dan pakweg in de afgelopen tien jaar. Ook in 1995 steeg de vraag naar IT en de kans is groot dat dit na 2020 niet anders zal zijn.
Met meer toestellen, snellere netwerken en meer data zal er ongetwijfeld ook meer complexiteit zijn wat op zijn beurt zal leiden tot het aankopen van nieuwe technologie die die complexiteit beheersbaar maakt.
De hoofdboodschap blijft dat stilstaan achteruitgang is omdat de rest van de wereld ook vooruit gaat, al dan niet sneller of trager dan uw eigen organisatie. Want ook na 2017 zullen er belangrijke uitdagingen op IT-vlak zijn, sommigen zullen verderkomen uit de oplossingen van vandaag, anderen zullen er nog steeds zijn, al dan niet in een andere vorm.