Haal meer uit je ADSL-verbinding met nieuwe hardware
In vergelijking met een internetverbinding via kabel, kan je je als ADSL-klant (Belgacom en co) een stuk gemakkelijker losrukken van de hardware die de providers leveren. Bijna elke fabrikant van internetrouters heeft wel enkele ADSL-versies in het aanbod die je probleemloos kan aansluiten. Dat loont zeker de moeite, want bijvoorbeeld de Bbox 2 van Belgacom maakt nog steeds gebruik van het trage wifi g-signaal met 54 Mbps. Je moet er wel altijd goed op letten dat je een VDSL/ADSL(2+)-router aankoopt, om zeker te zijn dat die compatibel is met je ADSL-signaal.
Tegenwoordig combineren ADSL-providers ook telefonie en digitale tv in hun toestellen, en dat maakt het opnieuw en stuk moeilijker om te vervangen. Gelukkig zijn er routers zoals de Fritz!Box 7390 die alle taken van de Bbox 2 identiek overneemt, maar met een performanter wifi n dualbandsignaal van tweemaal 300 Mbps. Achteraan de router zijn aansluitingen voorzien voor telefonie, en er is ondersteuning voor digitale tv.
Bovendien kan je zo’n router veel beter configureren, en bevat hij een USB-aansluiting voor extra functies. De enige functionaliteit die je wel kwijt bent bij vervanging van de Bbox 2, is de FON hotspot. Hou er ook altijd rekening mee dat de helpdesk van de provider je bij problemen enkel zal helpen als je de originele modem hebt geïnstalleerd. Heb je die niet, dan zal je bij de fabrikant van de modem moeten aankloppen.
[related_article id=”152275″]
Doorbijten
Hou je liever je huidige ADSL-modem met ingebouwde router en wifi? Dan kan je daarachter nog steeds een krachtige draadloze internetrouter installeren. Hierbij kan je best DHCP en NAT op die router uitschakelen, en bij problemen de helpdesk contacteren van de desbetreffende provider.