Bedrijven niet klaar voor BYOD
Bedrijven zijn niet rijp voor werknemers die hun eigen smartphone willen gebruiken. Er is geen ondersteuning en soms is het zelfs reden voor ontslag.
BYOD staat voor Bring Your Own Device en is het modewoord voor werknemers die in plaats van de bedrijfssmartphone met hun eigen telefoon hun werkmails of zakelijke applicaties gebruiken. Dat zorgt voor flink wat veranderingen op IT-vlak, maar bedrijven staat er niet altijd voor te springen.
Dat is kort samengevat de conclusie van een onderzoek dat Forrester Consulting uitvoerde in opdracht van ICT-specialist Unisys. Het ondervroeg 2.600 werknemers en 590 bedrijfsleiders in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk, de VS en Australië.
[related_article id=”152275″]
Het rapport focust deels op wat het zelf omschrijft als de mobiele elite, werknemers die drie of meer privétoestellen (bijvoorbeeld een laptop, smartphone en een tablet) ook voor het werk gebruiken. Deze mensen zijn goed voor zo’n 21 procent van de ondervraagden, maar trekken wel het hardst aan de kar wanneer het aankomt op BYOD.
Negen op tien van die gebruikers geeft aan dat ze zo toepassingen gebruiken voor het werk die eigenlijk niet ondersteund worden door het bedrijf zelf. Dat kan gaan van relatief onschuldige zaken zoals Chrome gebruiken in plaats van Internet Explorer. Maar evenzeer over meer risicogevoelige toepassingen, een obscure app om je mailboxen aan elkaar te koppelen bijvoorbeeld.
Flexibeler, maar ook onveiliger
BYOD heeft op zich flink wat voordelen, je kan besparen op toestellen en je geeft je werknemers een zekere keuzevrijheid. Zo worden meer productiviteit, meer voldoening en beter samenwerken vaak genoemd als reden om privétoestellen te gebruiken voor het werk.
Maar er zijn ook beveiligingsrisico’s aan verbonden en die toevloed van nieuwe toestellen (ten opzichte van één type Blackberry en één type laptop vroeger), vraagt extra inspanningen van de IT-afdeling.
Volgens BSA, dat bedrijven controleert op illegale software, kunnen werkgevers zelfs aansprakelijk worden gesteld wanneer werknemers illegale toepassingen op hun privétoestel hebben staan.
Privé niet ondersteund
Wie zijn eigen toestel op de werkvloer gebruikt krijgt daar doorgaans geen ondersteuning voor. Slechts tien procent van de ondervraagde bedrijven zegt ondersteuning te geven voor privétoestellen waar dit voor bedrijfstoestellen 55 procent is.
Ontslag
Volgens Unisys is er een verschil in visie in hoe de toestellen worden gebruikt. Maar bedrijven hebben de trend nog niet omarmd.
“Heel wat bedrijven in België, en in heel Europa zo blijkt, staan nog steeds sceptisch tegenover de toegevoegde waarde. Ze zijn onzeker en niet klaar.” Aldus Peter Vochten, Engangement Manager Mobility Solutions bij Unisys Belgium.
Ook voor de werknemer is er risico aan verbonden. Het onderzoek geeft aan dat 84 procent van de ondervraagde werkgevers het gebruik van niet-ondersteunde apps een reden is voor ontslag.