Welke Windows 8-licentie kiezen voor je bedrijf?
Windows 8 staat in de schappen en hoewel het aantal soorten drastisch minder is geworden, is het hoog tijd om op een rijtje te zetten wat je te kiezen hebt als consument of ondernemer.
Microsoft heeft geleerd uit het verleden en is gestopt met het aanbieden van vele verschillende versies en licentiemodellen. Het bedrijf zag dat te veel keuze zorgde dat klanten te dure licenties in huis haalden of simpelweg afzien van een overstap.
Eenvoud staat centraal
Nu zijn er dus nog maar drie producten: Windows 8, Windows 8 Pro en Windows 8 Enterprise, plus een vierde voor ARM-toestellen,Windows RT. Dat maakt het voor de winkelier, reseller en vooral zijn klanten een stuk makkelijker.
[related_article id=”160534″]
Ofwel kunnen consumenten een nieuwe tablet met Windows RT of laptop/pc met Windows 8 aanschaffen, ofwel kunnen zij kiezen uit een doosje met Windows 8 of Windows Pro als zij een nieuwe volledige versie van het besturingssysteem op hun machine willen installeren. Er is ook een mogelijkheid tot upgrade voor consumenten vanaf een bestaande Windows-machine.
Wie een machine in huis heeft gehaald met Windows 8 en toch liever wil genieten van de extra voordelen van Windows 8 Pro, kan overigens als derde mogelijkheid het Windows 8 Pro-pakket in huis halen.
Speciale licentie voor de zelfbouwer
Voor bedrijfjes die hun eigen machines in elkaar steken en doorverkopen, heeft Microsoft enkele speciale licenties in petto. Dit Windows 8 System Builder Product onder een COEM-licentie was al beschikbaar in Windows 7, maar Microsoft heeft nu ook een zogenoemde Personal Use License toegevoegd.
Die is bedoeld voor enthousiaste computergebruikers die Windows 8 in een virtuele machine willen draaien of een versie willen gebruiken in een dualbootinstallatie.
Beide producten kunnen niet rekenen op telefonische ondersteuning van Microsoft en de softwaremaker vraagt om deze producten achter de toonbank te houden om verwarring bij de consument te voorkomen.
Omdat de Pro- en Enterprise-versies kunnen werken in Active Directory-domeinen zijn ze dus de meest voor de hand liggende uitvoeringen voor bedrijfsscenario’s. En omdat Enterprise gereserveerd is voor bedrijven met Software Assurance, is dat de versie die je waarschijnlijk op bedrijfscomputers zal tegenkomen.
Veel extra’s van Windows 8 Enterprise vind je ook terug in Windows 8 Pro – en dat omvat belangrijke functies zoals virtualisatietechnologie Hyper-V en de nieuwe bestandsgeschiedenis.
Belangrijker nog: Bitlocker (en Bitlocker To Go) zijn vanaf nu ook voor Pro-gebruikers beschikbaar, terwijl deze luxe voorheen was voorbehouden aan Enterprise-gebruikers. Ook kunnen de Pro-licentiehouders vanaf nu eenvoudig van taal wisselen zonder herinstallatie.
Enterprise heeft echter een flink aantal features die het eenvoudiger maken om Windows 8 in een complexe bedrijfsomgeving te gebruiken.
De eerste is het vernieuwde Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP), een brede waaier aan extra gereedschap die herstel, virtualisatie en beheer in grote organisaties flink vereenvoudigen. SA-klanten kunnen dit pakket in huis halen als aanvullend abonnement.
Flexibiliteit onderweg
Onmisbaar met het groeiende aantal mobiele toestellen is daarnaast de nieuwe Companion Subscription License (CSL). Net als MDOP is dit een aanvullend abonnement, waarmee een bedrijf vier aanvullende toestellen toegang kan geven tot een enkele Windows 8-machine met geldige Windows 8-licentie.
Voorheen moesten bedrijven voor elk toestel een afzonderlijke Virtual Device Access (VDA)-licentie in huis halen, maar met CSL kunnen werknemers zonder aanvullende kosten met al hun toestellen toegang krijgen tot de werk-pc.
Een laatste belangrijke nieuwigheid in Windows 8 Enterprise is Windows To Go. Daarmee kunnen werknemers hun complete werk-pc mee naar huis nemen op een speciale usb 3.0-stick en die inpluggen bij hun thuismachine of op een andere machine met een geactiveerde Software Assurance-licentie.
Met Software Assurance biedt Microsoft een onderhoudsprogramma, waarmee Windows- en Office-klanten betalingen gespreid kunnen uitvoeren en het recht hebben om gratis upgrades uit te voeren binnen de contractperiode. Deze optie is alleen beschikbaar voor Enterpris-klanten.
Omdat Windows To Go-installaties toegang heeft tot Direct Access kunnen werknemers hun taken doen alsof ze op kantoor aanwezig zijn. We leggen daar nog wat meer over uit in een apart artikel.
Houd er ook rekening mee dat je de Enterprise-versie nodig hebt als je wilt genieten van de vereenvoudigde Direct Access-tools in Windows Server 2012. Die dienen om makkelijk, direct en veilig te verbinden met het bedrijf zonder VPN. Hetzelfde geldt voor de Branch Cache-features, die bestandsdeling efficiënter maken voor bedrijven met meerdere vestigingen.
Als een gebruiker binnen een vestiging een bestand probeert te openen op de share op het hoofdkantoor, wordt er door BranchCache eerst gekeken of hetzelfde bestand niet al op een server of client in de lokale vestiging aanwezig is. Is dit het geval, dan wordt het bestand intern doorgestuurd, zodat het sneller bij de gebruiker aankomt en de netwerkverbinding met het hoofdkantoor niet belast wordt.
Korting
Om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bedrijven om de overstap te maken naar Windows 8 heeft Microsoft een promotie in het leven geroepen voor het bedrijfsleven. KMO’s met een bestaande Open License krijgen liefst 15 procent korting als zij de overstap maken naar Windows 8 Pro. Bedrijven met een Open Value/Open License krijgen zelfs 40 procent korting en toegang tot het Software Assurance-programma.
Houd er wel rekening mee dat deze aanbiedingen alleen gelden van 1 november 2012 en 31 januari 2013 en dat er een maximum van 150 licenties per klant is. Bovendien moeten KMO’s die in aanmerking willen komen voor de korting al beschikken over een Qualified Underlying OS (zoals bijvoorbeeld Windows 7 Professional).
Stapje terug
Voor de enkeling die zichzelf niet kan vinden in Windows 8, biedt Microsoft de mogelijkheid aan om een downgrade uit te voeren. Deze optie is bedoeld voor bedrijven die Windows 8 via een volumelicentie in huis halen en machines waarop een voorgeïnstalleerde versie van Windows 8 Pro staat.
De laatste categorie mag alleen downgraden naar Windows 7 Professional of Windows Vista Business. Bedrijven met een volumelicentie kunnen zelf kiezen welke oudere versie van Windows zij willen terughalen. Houd er echter rekening mee dat bedrijven met een Windows 8 Pro upgrade zonder Software Assurance niet meer terug kunnen naar Windows 7/Vista Enterprise, al kunnen zij alle andere oudere versies wel terughalen.