Nieuws

Windows 8 op een stick

Met Windows To Go propt Microsoft Windows 8 op een speciale usb-stick, zodat je je hele desktop altijd bij je hebt. Hier is hoe het werkt.

Het is moeilijk om over Windows 8 te praten zonder het woord tablet te gebruiken. Toch is de mobiliteit van Windows 8 UI niet het enige onderdeel dat de mobiliteit van Windows-gebruikers bevordert.

Zo maakt ‘To Go’ het mogelijk om een compleet functionele Windows 8-versie op een opstartbare USB-stick te zetten. Gebruikers kunnen dan een willekeurig ander systeem starten met deze USB-stick, inloggen in de zakelijke omgeving, aanmelden binnen het domein en werken met de bedrijfsapplicaties. Als de computer na gebruik wordt afgesloten, blijven er geen gegevens achter op het gastsysteem.

Meer flexibiliteit
Dat geeft werknemers ineens een heel scala aan mogelijkheden. Zo kan een bezoekend collega bij het hoofdkantoor tijdelijk de plaats gebruiken van een zieke collega en kunnen contractanten snel en veilig op locatie aan hun taken beginnen. Uiteraard is het heerlijk om niet altijd je laptop mee te hoeven sjouwen als je op verplaatsing bent.

Het bouwen van een Windows To Go-image is vrij vanzelfsprekend, met een eenvoudige wizard die het proces begeleidt. Plug een USB-stick in, vind een zogenaamde ‘deployment share’ en klik op go.

Vergeet ook niet de ingebouwde schijfencryptie in te schakelen. Het duurt ongeveer vijftien minuten om de installatie op een stick te zetten. Je moet de Microsoft Deployment Toolkit gebruiken als je eigen images wil gaan maken zodat er ook andere toepassingen op staan. Gebruikers met Windows To Go-installaties  mogen niet in de Windows Store, hoewel er een optie is om met Group Policy de toegang toch toe te staan.


Windows to Go moet wel een certificaat in huis hebben dat garandeert dat je er Windows 8 op kunt draaien. Bovendien moeten gebruikers beschikken over Windows 8 Enterprise, een zakelijke versie van het nieuwe besturingssysteem.

Een nieuw soort stick
Omdat Windows 8 gebruik maakt van Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), de opvolger van BIOS, is de meeste externe opslag op dit moment niet geschikt om het nieuwe besturingssysteem te kunnen booten.

Vanwege UEFI heeft Windows 8 vier partities nodig. Een dient voor systeemherstel, de tweede voor het systeem en op de derde worden het OS en gebruikersgegevens geplaatst. De moderne bootomgeving gebruikt daarnaast nog een onzichtbare partitie van 128 MB om op de achtergrond zijn werk te kunnen doen.

“USB-schijven melden zichzelf aan als vaste schijven”, legt hoofdontwikkelaar Michael Niehaus uit, die behept is met de realisatie van Microsoft Deployment Toolkit. Door dit simpele feit kunnen usb-sticks normaliter niet kunnen worden gepartitioneerd.

Microsoft werkt daarom nauw samen met opslagfabrikanten om usb 3.0-schijven te bouwen die wel in staat zijn om een bootbaar Windows 8 te huisvesten.

Kingston is een van de eerste bedrijven die officieel aan een dergelijk toestel werkt: de DataTraveler Workspace USB Flash Drive komt op de markt wanneer Microsoft Windows 8 aan de wereld voorstelt. Volgens het bedrijf is de nieuwe DataTraveler een uniek usb 3.0-toestel met SSD-achtige prestaties, die zonder problemen aan alle certificering van Microsoft zal kunnen voldoen.

kingstonlicentietechzoneuefiusbwindows 8windows to go

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken