De cloud eet het IT-budget op
Een van de grootste vraagstukken in de IT op dit ogenblik is de weerslag van de cloud op de IT-budgetten.
Als het aankomt op IT-uitgaven, zien we in veel gevallen de IT-budgetten achteruit gaan. Maar onderzoek van Gartner toont aan dat de cloud net tot meer uitgaven leidt, wel aan nieuwe types van IT-diensten.
De echte impact van de cloud op IT-uitgaven is complex volgens Bryan Britz, onderzoeksdirecteur bij Gartner. En terwijl de cloud middelen uit het IT-budget kannibaliseert, creëert ze ook nieuwe vraag naar IT-diensten.
Als een organisatie bijvoorbeeld bepaalde taken naar de publieke cloud wil verhuizen, en daarbij minder wil uitgeven aan datacenteroutsourcing, kan dat leiden naar het hertekenen van hun hele hostingstrategie. En dan verhoogt vaak het geld dat door de IT-afdeling wordt uitgegeven. “In veel gevallen zet de cloud nieuwe groei in beweging,” zegt Britz tegen ZDNet.
Verhoogde vraag
Elders zal de cloud zowel positieve als negatieve effecten hebben op applicatie-outsourcing. Terwijl de adoptie van software as a service (SaaS) een domper zet op de potentiële markt voor applicatie-outsourcing, brengt SaaS wel een hogere vraag naar advies en implementatie-diensten met zich mee.
SaaS is nog steeds een implementatieproject voor bedrijven: in de meeste gevallen moeten ze de configuratie aanpassen, maatwerk dus. Wat we bij SaaS-implementaties zien is dat er nog steeds en behoorlijk aantal professionele diensten verbonden zijn met de ingebruikname van een SaaS-platform.
Volgens Gartner zal de verhuis naar SaaS ook bijkomstig geld pompen in de applicatie-outsourcingsmarkt doordat bedrijven cloudopties voor applicatiesoverwegen die voorheen in het eigen huis ontwikkeld werden.
De impact van de cloud op IT-budgetten zal per bedrijf verschillen. Grote bedrijven vervangen waarschijnlijk de uitgaven voor traditionele IT-diensten met uitgaven aan de publieke cloud. De kleine bedrijven die ook naar de cloud gaan, waren voordien niet de doelgroep van de meeste IT-dienstverleners. En dus zijn er nieuwe bronnen van IT-uitgaven in de KMO-sector.
De stijgende IT-uitgaven aan de cloud betekenen niet dat de voordelen van de cloud ondermijnd worden, zegt Britz.
“Het argument moet meer gaan over flexibiliteit dan over kost. Het gaat meer over snelheid en wendbaarheid en eerlijk gezegd moet dat een doorslaggevend punt zijn in de discussie,” zegt hij.