Gijzelende malware sterk in opkomst
Malware die je pc gijzelt, of ransomware, is een steeds populairder middel voor cybercriminelen om geld binnen te halen.
Dat zegt securitybedrijf Symantec in een vorige week verschenen rapport (PDF). Ransomware is een specifiek soort malware dat je computer vergrendelt of op een andere manier onbruikbaar maakt.
Vervolgens krijgen gebruikers een boodschap in beeld die hen opdraagt een bedrag over te maken, als ze tenminste weer toegang tot hun machine kunnen hebben.
Volgens Symantec grijpen steeds meer grote internationale bendes naar ransomware om hun zakken te vullen. Daardoor nam dit jaar het aantal campagnes in aantal en verscheidenheid toe.
Neppolitie
Ook in België en Nederland waren de afperspraktijken een bekend probleem. In België doeet een bende zich voor als een afdeling van de Federal Computer Crime Unit en claimde dat er ‘illegale activitieit’ was waargenomen waar een ‘boete’ voor moest worden betaald, die ergens tussen de 50 en 150 euro ligt.
Vaak is zelfs een directe betaalmethode toegevoegd om de boete te betalen, die niet meer doet dan het vullen van de zakken van de schrijvers van de ransomware. Alleen een gerichte malwarescan van je antivirussoftware biedt namelijk een oplossing voor de besmetting.
“Symantec heeft tenminste 16 verschillende soorten ransomware ontdekt”, staat in het rapport. “Van slechts een paar kleine groepen die experimenteren met dit soort fraude is het aantal gecompromitteerde computers gegroeid nu verschillende georganiseerde bendes de zwendel tot een professioneel niveau hebben getild.”
In een geval besmette een ransomwareplaag in een maand tijd liefst 68.000 pc’s. De verantwoordelijke trojans worden vaak binnengehaald via een besmet iFrame binnen een website, waarbij het volgens Symantec vaak om advertenties op pornosites draait.
De groeiende populariteit van dit soort malware duidt aan dat er geld valt te verdienen. Symantec schat dat 2,9 procent van de slachtoffers geld overmaakten, maar denkt dat dit percentage ook hoger kan liggen. Het schat dat de bendes op deze wijze zo’n 5 miljoen dollar per jaar binnenhalen.
Hoewel steeds meer mensen op de hoogte zijn van de afpersing, zullen criminelen de boodschap en tactiek verder raffineren om slachtoffers aan de haak te kunnen blijven slaan.