Nieuws

Copyright opeisen in Facebookstatusupdate is zinloos

Er gaat momenteel een bericht de ronde waarmee je je copyright kan opeisen op je eigen inhoud die je op Facebook plaatst. Maar dat is klinkklare onzin.

"In antwoord op het nieuwe beleid op Facebook geef ik hierbij aan dat op mijn persoonlijke gegevens, illustraties,  schilderijen, teksten, professionele foto"s en video"s, enz (als gevolg van de Berner Conventie) mijn copyright rust.

Voor commercieel gebruik is dus te allen tijde mijn schriftelijke toestemming vereist!  (Een ieder die dit bericht leest kan dit kopieren en op hun Facebook  plakken. Diegene zijn dan tevens beschermd volgens het auteursrecht.)"

Zo klinkt het bericht dat op Facebook verscheen en massaal werd gedeeld. Maar wat klopt er hier? Wat houdt de Berner Conventie in en kan je effectief je auteursrecht claimen door een statusupdate te verspreiden? We zochten het even voor je uit.

"Klinkklare onzin"

Bart Van den Brande, advocaat bij advocatenkantoor Sirius Legal, verklaart het volgende:

"Je moet je copyright helemaal niet opeisen met een Facebook-statusupdate. Je hebt sowieso het copyright in handen van eigen werken met enige artistieke waarde. Zolang het maar geen gewone vakantiefoto is maar er effectief een idee achter zit."

In het geval van Facebook is dit echter iets lastiger: "Bij het aanmaken van een Facebook-account ga je schriftelijk akkoord met de gebruikersvoorwaarden", zegt Van den Brande. "hierin staat dat Facebook jouw content op het sociaal netwerk mag hergebruiken in licentie. Maar je behoudt zelf nog steeds het copyright op de inhoud die op de website verschijnt."

Wat als iemand toch aan de haal gaat met jouw beschermd werk?

Als je toch slachtoffer bent van oneigenlijk gebruik van jouw werken dan kan je drie dingen doen volgens Van den Brande:

  • Je kan het bedrijf aanspreken dat misbruik maakt van jouw werk
  • Je kan bij de rechtbank een schadevergoeding eisen voor het misbruik van je werk
  • Je kan bij de rechtbank een verbod eisen op het hergebruik van jouw beschermd werk onder vorm van een dwangsom.

Oorsprong

De oorsprong van dit kettingbericht is te herleiden vanaf een Engelstalig kettingbericht dat op zijn beurt is afgeleid uit het feit dat Facebook zich op de Amerikaanse beurs gooide in het voorjaar van 2012. Ook deze kettingbrieven waren onzin, zo meldt thatsnonsense.com.

Meer informatie?

Meer informatie over de Berner-conventie kan je vinden op de website van de Nederlandse overheid. Op thatsnonsense.com vind je meer informatie over dit statusbericht.

 

hoaxnieuwsonlineonzinupdate

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken