Nieuws

Linux 3.7 is uit, ARM mag juichen

Enkele maanden na Linux 3.6, heeft Linus Torvalds al een volgende kernelupdate klaar, 3.7. Er zit maar weinig tijd tussen de twee releases, maar deze versie heeft wel grote verbeteringen voor ARM-ontwikkelaars en netwerkbeheerders. De broncode is nu beschikbaar om te downloaden.

Programmeurs voor ARM-chips, de populaire familie smartphone- en tabletchips, zullen vooral blij zijn met deze release. ARM is altijd al een probleemkind geweest voor Linux. Zoals Thorvalds het in 2011 verwoordde, “aaaaah, jongens, heel dat ARM-gedoe is een f*cking pain in the ass.” En hij ging door: “je moet stoppen met op elkaars tenen te trappen. Die veranderingen aan die geschifte clock-data-bestanden zouden niet tot zulke vervelende conflicten mogen leiden, gewoon omdat verschillende mensen in verschillende ARM-strekkingen op zelfbevlekkende wijze een willekeurig apparaat gaan hernoemen. Serieus.”

ARM heeft de boodschap begrpen. Met dank aan Olof Johansson, een specialist in Google Linux en ARM, was het verenigde multi-platform ARM klaar om in Linux 3.7 opgenomen te worden.

ARM’s probleem was dat elk ARM-toestel een aangepaste Linuxkernel nodig heeft in tegenstelling tot de x86-architectuur waarbij de Linuxkernel op eender welke pc of server kan draaien. Nu met 3.7 kunnen ARM-architecturen een enkele standaardkernel gebruiken waar ze hun eigen saus voor toestellen aan toevoegen.

Het eindresultaat is dat ARM-ontwikkelaars in staat zullen zijn om Linux op hun toestellen op te starten en te draaien en zich dan pas moeten concentreren op alle extra’s om ze aan de praat te krijgen. Dat zou de kernelontwikkelaars en de ARM-ontwikkelaars een hele hoop last moeten besparen.

Al even goed nieuws is er voor de ARM-lui die zich bezig houden met high-end-systemen met 64 bit. Linux ondersteunt nu 64-bits ARM-processoren. Die chips zullen pas in 2013 in commerciële hoeveelheden te krijgen zijn. Als ze aankomen, zal er al wel een Linux bestaan die er klaar voor is.

Website- en netwerkadministrators zullen ook gelukkig zijn met Linux 3.7. TCP Fast Open zal nu ondersteund worden op servers. Door een stap te schrappen in het openen van TCP-verbindingen, verloopt het openen van een webpagina van 10 tot 40 procent sneller.

Netwerkbeheerders met een Windows-pc zullen ook tevreden zijn met de ondersteuning van het Server Messenge Block (SMB2) protocol. Microsoft heeft die bestandsdeelprotocol aangezet in Vista. De voorganger, SMB is nog steeds ondersteund op Windows. Maar SMB2 zal Linux-bestandsservers mogelijk maken en zal NAS-toestellen die op Linux draaien sneller bestanden laten afleveren aan Windows-pc’s.

Voor wie nog steeds Network File System (NFS) gebruikt om bestanden te delen over hun netwerk: Linux 3.7 ondersteunt eindelijk NFS 4.1. Het grote voordeel daarvan is parallel NFS (pNFS). PNFS staat je toe om geclusterde servers te gebruiken om extreem snelle en schaalbare parallelle bestandstoegang te voorzien.

Als je meer wil weten over wat er nieuw is aan Linux 3.7, kijk dan even naar de Kernel Newbies Linux 3.7-site. Het komt er grotendeels op neer dat als je werkt met ARM of als je een netwerk beheert, dan ga je zo snel mogelijk Linux 3.7 willen.

kernellinus torvaldslinuxlinux 3-7nieuwssoftware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600