Google rookt vredespijp met Belgische kranten
Google en Franstalige Belgische uitgevers begraven de strijdbijl na een slepend juridisch geschil over het weergeven van artikelen in de zoekmachine.
Uitgevers en auteursrechtenorganisaties in het Franstalige gedeelte van België liggen al jarenlang overhoop met Google over de manier waarop die zijn nieuwsartikelen weergeeft in Google News.
Aan Belgische zijde vond men dat er sprake was van inbreuk op het auteursrecht, terwijl Google juist benadrukte dat zijn werkwijze leidde tot meer verkeer naar de sites van Copiepress.
[related_article id=”158901″]
Het geschil leidde tot een slepende rechtszaak, waarbij herhaaldelijk Frans- en Duitstalige kranten tijdelijk verdwenen uit de zoekresultaten.
Hoewel beide partijen nog steeds vasthouden aan hun juridische standpunten, maken ze nu gezamenlijk bekend dat ze de rechter voortaan links te laten liggen. Google zal de gerechtelijke kosten voor zijn rekening nemen en om de tafel gaan zitten met uitgevers en auteurs.
De voormalige kemphanen zullen nu mikken op kruisbestuiving, waarbij Google zijn AdWords-campagnes zal optimaliseren voor het werven van nieuwe lezers van de sites. De uitgevers zullen op hun beurt toestemmen in het weergeven van Google-advertenties op zijn nieuwspagina’s.
Als de uitgevers het willen, zo zegt Google, kunnen ze ook een terugkeer maken in de resultaten van Google News.
Volgens een vertegenwoordiger van de Franstalige uitgevers heeft vooral de verbeterde houding van Google geleid tot een akkoord.
“In 2006 hadden de uitgevers van de Belgische Franstalige media nog geen contactpersoon bij Google in België. Ze hadden ook geen duidelijk beeld van de intenties van Google in deze markten op het moment van de lancering van Google News”, zegt François Le Hodey in de verklaring.
“Op dit moment, en vooral sinds de komst van het nieuwe management bij Google België, is er een meer constructieve relatie opgebouwd met de uitgevers, wat de deur opent naar een betere samenwerking.”
Hoewel Google nu in België een akkoord heeft bereikt, heeft het in Frankrijk nog altijd last van hetzelfde probleem. De Franse regering is van plan een wet in te voeren die Google verplicht stelt te betalen als Franse nieuwsbronnen in zijn zoekresultaten verschijnen.
Ook hier zegt de zoekmachine dat het nieuwsartikelen uit zijn index zal verwijderen als de wet realiteit wordt.