Schmidt van Google ‘trots’ op belastingontduiking
Google-topman Eric Schmidt zegt “erg trots” te zijn op een belastingconstructie die het in staat stelt om minder belasting af te dragen. “We zijn kapitalistisch en er trots op.”
In een interview met persbureau Bloomberg verdedigde Schmidt zijn bedrijf tegen de felle kritiek die het heeft gekregen in verschillende Europese landen voor zijn belastingpraktijken.
Amerikaanse bedrijven als Google, Amazon en Starbucks maken daarbij handig gebruik van mazen in de wet, waardoor ze veel lagere belastingtarieven kunnen betalen dan gebruikelijk is.
[related_article id=”158901″]
Zo betaalde het de Britse fiscus in 2011 6 miljoen GBP, terwijl het in dat land een omzet had van 295 miljoen GBP. Het kan dit doen, omdat Google zijn internationale hoofdkwartier heeft gevestigd in Dublin. Het doet dit vooral omdat de Ierse regering royale belastingvoordelen bood om de zoekmachine te lokken.
Dit betekent dat het zijn opbrengsten van de meeste landen buiten Europa eerst naar Ierland brengt. Vervolgens gebruikt het een complexe regeling die losjes is gebaseerd op licenties voor intellectueel eigendom, waarna het geld wordt overgezet naar een Nederlands bedrijf dat alleen bestaat op papier. Vandaaruit vertrekt het weer naar een zelfde soort onderneming, die is gevestigd in belastingparadijs Bermuda.
“Ik ben erg trots op de constructie die we hebben opgezet”, zei Schmidt tegen Bloomberg. “We hebben dit gebaseerd op de stimulansen die regeringen ons boden om te opereren.”
En voegde daar aan toe: “Dat heet kapitalisme. We zijn kapitalistisch en er trots op. Daar ben ik niet over in de war.”
In een ander interview met de Britse krant The Independent zei Schmidt dat Google de Britse schatkist betaalt wat het ze hoort te betalen.
“Ik denk dat er waarschijnlijk een wet is die verbiedt om terug te gaan naar onze aandeelhouders om ze te zeggen: ‘We hebben naar 200 landen gekeken maar hadden medelijden met het Britse volk, dus hebben we besloten ze meer te betalen"”, tekende The Independent uit zijn mond op.