Nieuws

W3C: HTML5 zo goed als af

Het Worldwide Web Consortium (W3C) haalt HTML5 uit de ontwerpkamer. Goed nieuws voor ontwikkelaars, maar een standaard is nog ver weg.

Het W3C heeft dinsdag twee belangrijke stappen genomen voor de toekomst van het web. Als eerste lanceerde het een ‘Candidate Recommendation’ (CR) van Hypertext Markup Language 5 (HTML5), wat er op neerkomt dat er geen wezenlijke veranderingen meer worden gedaan aan de groep met webstandaarden.

Ten tweede maakte het de eerste ontwerpen bekend van opvolger HTML5.1, die een aantal kleine wijzigingen behelst voor de nabije toekomst.

“CR is de stabiele tak waarin alleen bugreparaties thuishoren en 5.1 is alleen bedoeld voor verbeteringen”, zei Robin Berjon. Hij is samen met vier anderen aangesteld als officiële HTML-redacteurs.

Berjon is in dienst van W3C en staat aan het hoofd van twee Microsoft-medewerkers, één van Apple en een onafhankelijke consultant van Ginger Technologies. Zij zullen zich toeleggen op het doorvoeren van wijzigingen aan de specificaties.

HTML5.1 is voornamelijk bedoeld om wijzigingen door te voeren waar al eerder brede overeenstemming is bereikt. “Ze zijn bedoeld voor verbeteringen aan ondertiteling van video en snelzoeken, betere webformulieren inclusief invoermethoden en autosuggestie, spellingscontrole, betere toegankelijkheid van afbeeldingen en meer krachtige iframes”, zei W3C-woordvoerder Ian Jacobs.

Nog geen standaard
De aankondiging betekent niet dat HTML5 nu de officiële standaardenfamilie is geworden van het web. Dat gebeurt pas in 2014. Als alles volgens planning verloopt, komt in de herfst van dat jaar nog een ‘last call final’-versie uit, waarna in het laatste kwartaal de overgang definitief wordt.

Want veel van de voordelen van HTML5 zijn al langer in gebruik, en dat terwijl de paraplustandaard nog twee jaar weg is. Het W3C probeert zijn ontwerpproces daarom flexibeler te maken via het afsplitsen van modules binnenin de hoofdspecificatie, die in standaarden kunnen worden omgezet zodra ze klaar zijn. Op die manier hoeven ze niet te wachten op de kolos die nog onderweg is.

Hoewel het web voortdurend beweegt, probeert de W3C momentopnames te maken van HTML die niet aan verandering onderhevig zijn. “Hoe breder de reikwijdte van webtechnologie, hoe meer onze belanghebbenden roepen om een stabiele standaard”, zei W3C-voorzitter Jeff Jaffe in een verklaring.

De W3C heeft moeite om de rechtlijnige aanpak van zijn organisatie te verenigen met het losbandige internet. Dat zie je goed als je weet dat ook een rivaliserende organisatie bezig is met de standaardisering van HTML5.

Deze Web Hypertext Applications Technology Working Group (WHATWG) werkt met een soort van ‘levend document’, dat qua structuur veel flexibeler is dan de vast afgebakende mijlpalen van W3C.

In een ver verleden besloot W3C om HTML te laten vallen en zich te storten op de afwijkende standaard XHTML 2.0. Bedrijven als Mozilla en Opera waren niet tevreden met die beslissing en gingen op eigen houtje verder met de volgende generatie van HTML 4.0. Toen ook Apple zich aansloot bij WHATWG, besloot W3C om XHTML 2.0 op te geven en sloot zich aan bij de ontwikkeling van HTML 5.0.

Snelheid telt
Er valt veel te zeggen voor snel handelen. Programmeurs neigen steeds vaker naar het rijk van de smartphones en tablets, waar native applicaties de dienst uitmaken.

Zo schakelde Facebook over naar platformspecifieke apps omdat hun reactiesnelheid beter was dan HTML5-exemplaren.

HTML heeft uiteraard een groter bereik, omdat browsers gemeengoed zijn. Maar veel programmeurs hebben niet de middelen om kleinere besturingssystemen als Windows Phone en BlackBerry OS te ondersteunen en schrikken terug voor de slechte reputatie die het nieuwe HTML heeft wanneer het aankomt op de prestaties van zijn apps.

Hoe sneller de standaard er is, hoe makkelijker het wordt om hun twijfels de kop in te drukken.

htmlhtml5-0internetnieuwsstandaardtechzonew3cweb

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken