Antivirus Microsoft faalt opnieuw voor securitytest
Voor de tweede keer op rij haalt Microsoft Security Essentials een onvoldoende bij een proef van het gerespecteerde Duitse testlab AV-Test.org.
De specialisten van AV-Test publiceren elke paar maanden hun bevindingen van uitgebreide malwaretests. Ditmaal haalden ze 25 beveiligingsproducten voor consumenten en 12 suites voor bedrijven door de mangel. De onderzoekers bekeken hoe de producten het er vanaf afbrachten op Windows 7.
Daaruit bleek dat Microsoft Security Essentials voor de tweede keer op rij zakt voor zijn examen. Het
gratis beschermingspakket, dat tot een van de populairste ter wereld behoort, scoort vooral slecht op het gebied van bescherming tegen zogenoemde 0-day malware, ofwel de nieuwste malware en kwaadaardige sites die nog niet zijn opgenomen in de lijst van bekende indringers.
[related_article id=”161452″]
"1 op de 10 aanvallen slaagt"
Hoewel Microsoft Security Essentials een van de meest teleurstellende pakketten was, scoren antivirusoplossingen over de gehele linie slecht tegen 0-day malware. Volgens AV-test werd gemiddeld 92 procent van dit type tegengehouden. “Dat betekent dat één op de tien malwareaanvallen een succes is”, zegt technisch directeur Andreas Marx.
Marx voegde toe dat deelnemende pakketten in 91 procent van de gevallen de besmettingen weer konden verwijderen, maar zei ook dat ‘slechts in 60 procent van de gevallen’ een pc kon worden hersteld naar exacte dezelfde staat van voor de aanval.
Naast Security Essentials scoorden ook producten van AhnLab en PC Tool zodanig onder de maat dat ze geen certificering ontvingen van AV-test. Dit keurmerk gebruiken antivirusmakers om hun beschermende kwaliteiten te bewijzen bij klanten en concurrenten.
Van alle pakketten haalde Bitdefender Internet Security 2013 de beste resultaten, op de voet gevolgd door F-Secure Internet Security 2013, Kaspersky Internet Security 2013, Norton Internet Security 2013 en Trend Micro Titanium Maximum Security 2013.
Cnet-collega Seth Rosenblatt vroeg Microsoft om een reactie, maar Dave Forstrom, hoofd van Trustworthy Computing bij Microsoft, ging niet direct in op de slechte resultaten.
“Microsoft gelooft in een doortastende verdedigende strategie voor antimalwarebescherming die Microsoft Security Essentials/Windows Defender inzet samen met relevante beveiligingsfuncties als SmartScreen en het bijwerken van alle software”, zegt Forstrom.
De beveiligingsspecialist van Microsoft zegt dat het zich richt op de malware waarvan het weet dat die zijn klanten bedreigt en past daar zijn prioriteiten op aan.