Vijf bevindingen uit Googles kwartaalresultaten
Google presteert goed en dat is niet zo'n verrassing. Maar uit de kwartaalcijfers zijn wel enkele interessante bevindingen af te leiden.
De Amerikaanse zoekgigant Google heeft zijn cijfers vrijgegeven voor het laatste kwartaal van zijn fiscaal jaar.
Het resultaat: zo stevig als een rots, ondanks de wel erg forse verwachtingen die investeerders koesteren.
Google heeft altijd al bewonderenswaardig gepresteerd in het vierde kwartaal. Het is dus niet echt een verrassing. Wat veel interessanter is, zijn de volgende cijfers die veel vertellen over het grotere plaatje.
[related_article id=”158901″]
Welaan dan:
- It"s the economy, stupid. En die draait beter dan je denkt. Met economische woelige wateren, is de advertentiesector degene die dat het hardest voelt. En display ads, dat is nu eenmaal het leeuwendeel van wat Google doet. In de crisis van 2008 is de sector het ravijn ingeduikeld. Nu we 2013 ingaan, zien we stabiliteit. Goed nieuws voor Google, maar ook voor zijn grootste klanten University of Phoenix, Ask.com, Amazon.com, Zappos.com, Hotels.com en Expedia.
- Google wordt efficiënter. De gemiddelde kost per klik verminderde met zes procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar, zelfs met een dalend aantal impressies. Als je bedrijf dus meer opbrengst wil voor elke uitgegeven euro zit je dus goed. De voordelen van schaalvergroting.
- Google wordt duurder om te onderhouden. De nadelen van schaalvergroting. In Q4 heeft Google 1,02 aan capital expenditures opgetekend. Het leeuwendeel daarvan ging naar productiemachines, datacenterbouw en gebouw-gerelateerde uitgaven. En het bedrijf gaat ervan uit dat dit soort uitgaven gaat blijven. Dat is een hint dat het gaat wedijveren met Amazon en Facebook qua infrastructuur. Heeft de cloud een prijs? Yup!
- Is Google Amerikaans? Hangt ervanaf hoe je het bekijkt.54 procent van de inkomsten komen van buiten de Verenigde Staten. Dat is amper een verhoging tegenover een jaar geleden en maar een paar procentpunten hoger dan vijf jaar geleden (48 procent), maar het geeft je een idee van hoe internationaal Google is.
- Google is een mastodont. Er werken meer dan 16.800 mensen voor het bedrijf en het zit op een stapel cash van 14,2 miljard dollar. Dat is een Instagram voor elk bestuurslid als ze willen.