Wat te verwachten van LibreOffice 4.0
In februari komt LibreOffice 4.0 uit. Als gebruiker hoef je je niet te haasten voor de upgrade, maar voor ontwikkelaars is het een groot moment.
LibreOffice zit in februari aan versie 4.0 en de oprichters van de stichting die de software beheert is enthousiant. Ze omschrijven deze versie als een loslaten van het verleden en een stap naar het volbrengen van hun missie: ‘de middelen voor kennis en instrumenten voor vrijheid creëren.’
Voor de gewone gebruiker zijn de wijzigingen niet zo spectaculair. De grafische laag is verbeterd. Een verandering die eigenlijk groter is voor ontwikkelaars. En voor die ontwikkelaars is er nog een waslijst interessante nieuwigheden. We bloemlezen:
- Grote veranderingen in de API (application programming interface). Daarmee geeft LibreOffice aan dat het een eigen koers gaat varen, weg van OpenOffice, de technologie waaruit LibreOffice is afgetakt. LibreOffice is niet zomaar een fork, maar een kantoorsuite op zichzelf.
- De nieuwe grafische laag, gebaseerd op GtkBuilder die het makkelijker maakt om widgets te maken.
- De licentie voor niet-Linuxversies verandert. De GNU Lesser General Public License (LGPL) 3.0 wordt gecombineerd met de Mozilla Public License (MPL) Version 2.0. Zo kan er makkelijker code van OpenOffice (onder de Apache 2.0-licentie) overgenomen worden. Bovendien zou de dubbele licentie ook voordelen bieden bij het aantrekken van commerciële verdelers, voor de verdeling in app-stores van Apple en Microsoft en als Android- en iPhone-ports in mobiele toestellen.
Gewone gebruikers zullen niet zoveel hebben aan versie 4.0, maar ontwikkelaars kunnen al de pre-releases downloaden om ervaring op te doen.