Nieuws

Project Wintermute: Apple Siri op steroïden

Nuance, maker van Dragon Naturally Speaking, werkt aan een virtuele assistent die je commando’s opvolgt waar je ook bent, als er maar een gadget in de buurt is.

Project Wintermute is een experimenteel project van Nuance, waarbij het bedrijf probeert om een virtuele assistent te bouwen die niet meer vast zit aan iOS, Android of Windows. 

Het Amerikaanse bedrijf, dat medeverantwoordelijk is voor Siri op de iPhone, bracht in het afgelopen jaar al verschillende eigen virtuele assistenten uit, zoals Dragon Go en Mobile Assistant. Met dit experiment wil het de mogelijkheden van spraaktechnologie zover mogelijk oprekken.

[related_article id=”161563″]

Het project, met de codenaam Wintermute, wil de cloud het middelpunt maken van een persoonlijk systeem met een universele interface dat commando’s aanneemt en die automatisch doorgeeft naar het juiste toestel.

‘Drie schermen’-filosofie
Gary Clayton, hoofd creatieve ontwikkeling van Nuance, keek daarbij in eerste instantie naar de filosofie van Microsoft-softwaregoeroe Ray Ozzie. “Ozzie had ooit de visie van drie schermen die zijn verbonden met de cloud, maar ik wil dat aantal alvast uitbreiden naar vier: de smartphone, pc, televisie en de auto.”

“Als je bijvoorbeeld in de auto naar een honkbalwedstrijd aan het luisteren was, kan Wintermute bij thuiskomst diezelfde wedstrijd aanzetten op de televisie”, zegt hij.

Clayton kijkt bij de ontwikkeling niet alleen naar apparatuur, maar ook welke besturing het meest zinvol is voor het moment.

In een lawaaige omgeving zou het systeem bijvoorbeeld automatisch overschakelen van stemcommando’s naar gebaren. “Dat kunnen grote gebaren zijn, à la Kinect, of kleine gebaren. Je zou bijvoorbeeld met je wijsvingers commando’s kunnen geven terwijl je je handen op het stuurwiel houdt tijdens het rijden.”

Meer persoonlijkheid
Siri is op dit moment een referentiepunt, maar Clayton wil uiteindelijk toe naar een assistent die meer persoonlijkheid heeft. Dus niet alleen een stem, maar ook een gezicht dat gelaatsuitdrukkingen kan weergeven.

Hij ziet ook het aantal beschikbare schermen in de komende jaren snel toenemen. Clayton noemt daarbij als voorbeeld het slimme horloge Pebble, maar ziet ook slimme brillen als Google Glasses of beveiligingssystemen thuis een rol spelen.

Omdat Nuance aanwezig is in enorm verschillende sectoren, waaronder de medische sector en financiële industrie, ziet hij Wintermute ooit uitgroeien tot het ultieme persoonlijke informatiesysteem.


“Geolocatie is nu bijvoorbeeld een technologie die nog in de kinderschoenen staat. Maar ik zie ooit een systeem voor me dat de hele dag je traject volgt en je aan het einde van de dag laat zien waar je allemaal bent geweest.”

Big data van jezelf
Maar ook biometrische data, zoals hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur zouden een onderdeel moeten worden van dit persoonlijke informatienetwerk.

“Alle data over mijzelf moet kunnen wordt gemeten, geüpload en persoonlijk beschikbaar gemaakt in de cloud, zodat iker later gebruik van kan maken. Ik noem dat Big Data van mij.”

Clayton wil voorlopig geen deadlines noemen voor een eventuele lancering van een dergelijke almachtige persoonlijke assistent. “Het is meer een evolutie, die in de komende paar jaar steeds meer vorm moet krijgen. Maar de basiselementen zijn al aanwezig”, aldus het creatieve hoofd van Nuance.

cloudcommandomobielnieuwsnuancesirismartphonespraakherkenningtablettechnologietelevisietoekomstwintermute

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken