Belg verzwijgt verlies smartphone van de zaak
Uit een steekproef die beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs hield onder 166 Belgische bedrjiven blijkt dat er vaak laks wordt omgegaan wanneer een laptop op de trein achterblijft of als een smartphone uit de achterzak wordt gestolen.
In 19 procent van de gevallen duurt het minimaal een halve werkweek voor de verloren IT wordt gemeld bij de systeembeheerder. Daarmee zijn de Belgen het traagste van alle onderzochte landen, al doet Nederland (180 bedrijven ondervraagd) het niet veel beter. Hier wordt 17 procent van de verloren toestellen pas gerapporteerd na een halve werkweek of meer.
“Als een laptop wordt verloren, is de sys admin vaak de eerste die het weet tijdens kantooruren. Maar als het een mobiel apparaat betreft, leeft datzelfde besef niet”, zegt hoofd van Kaspersky Labs Nederland Martijn van Lom.
[related_article id=”161563″]
Bron: Kaspersky Labs
Dat heeft volgens van Lom te maken met de manier waarop werknemers naar hun bedrijfsbestanden kijken. Als de laptop kwijt is, voelen mensen dat ze zowel de hardware als de data kwijt zijn. Maar met de nieuwe mobiele manier van werken, waarbij veel meer gegevens in de cloud staan opgeslagen, denken veel werknemers dat ze alleen hun mobiele toestel hoeven te vervangen om weer aan de slag te kunnen.
Wachtwoord vaak enige beveiliging
Verlies of diefstal zou minder erg zijn als bedrijfsgegevens versleuteld zijn, maar slechts een kwart van de ondervraagde IT-managers denkt dat encryptie helpt om gevoelige bestanden beter te beveiligen.
Mobiele toestellen zijn vaak alleen beveiligd met een (makkelijk) te raden pincode, die voor cybercriminelen eenvoudig te kraken is. “Als een smartphone in een bar wordt gestolen, denken veel mensen dat het de dief om de hardware te doen is. Maar als je bijvoorbeeld voor een bank werkt, kunnen de dieven juist gericht zijn op de gegevens op de telefoon”, denkt Van Loon.
Meer controle over BYOD-toestellen
Omdat steeds meer mensen hun eigen smartphone gebruiken om hun werk te doen, het welbekende Bring Your Own Device (BYOD)-fenomeen, weten veel beheerders bovendien nauwelijks hoeveel toestellen er nu eigenlijk op de werkvloer circuleren waar bedrijfsgegevens op staan.
Daar komt nog bij dat ze vaak weinig middelen voorhanden hebben om achteraf een toestel te blokkeren of gegevens op afstand te wissen.
“Iedereen heeft nu bijvoorbeeld het idee dat het heel moeilijk is van buitenaf om gegevens op iOS te beveiligen”, zegt Van Lom. Maar steeds meer bedrijven zijn in staat om iPhones en andere besturingssystemen uit te rusten met beveiligde containers die bedrijfsdata afschermen van persoonlijke foto’s en apps. Die oplossingen bieden bovendien geavanceerd mobiel beheer.
Kaspersky kan met zijn nieuwe versie van Endpoint Security for Business op iOS en Android een veilige scheiding maken tussen privé- en werkbestanden met containers. Ook BlackBerry’s nieuwe Enterprise Server, die samenwerkt met BlackBerry 10, kan via BlackBerry Balance een dergelijke scheiding aanbrengen.
En Samsung maakte tijdens Mobile World Congress bekend dat het met Knox stevig gaat inzetten op dergelijke verkapseling binnen de zakelijke markt.
“Deze mogelijkheden zijn nog heel erg nieuw en we zullen ze daarom de komende jaren op de agenda moeten zetten”, aldus de Nederlandse Kaspersky-directeur.