NASA repareert bug die Marsrobot in standby zet
NASA heeft de Marsrover Curiosity uit een pauze van twee dagen in standby-modus gehaald nadat ze een softwarebug in de B-kantcomputer hebben opgelost.
Het stalenonderzoek van Curiosity die sinds augustus op Mars is, heeft de afgelopen twee maanden problemen gekend door twee foutjes die in de twee computers zitten.
Sinds eind februari wordt al het computerwerk van Curiosity gedaan door zijn B-kantcomputer na een geheugenprobleem in de A-kantcomputer. NASA-ingenieurs moesten toen overschakelen van actieve computer.
Op zondag 16 maart is Curiosity in een preventieve standby-modus gegaan nadat een “commandobestand afgekeurd werd in een test van de rover zijn beschermingssoftware”.
“Curiosity zette zijn geautomatiseerde foutenbescherming aan en ging in een veilige modus rond 20.00 uur lokale tijd aan de Amerikaanse westkust op 16 maart. Hij draaide op zijn B-kantcomputer, een van de twee hoofdcomputers die redundant zijn. Hij is niet overgeschakeld op zijn A-kantcomputer die vorige week hersteld was en klaar stond als back-up”, zei NASA op maandag.
NASA schreef dinsdag op het Twitter-account van Curiosity dat hij nu “uit zijn veilige modus was en klaar om wetenschappelijke operaties te ondernemen [mission status]”.
“We verwachten om terug bezig te zijn met stalen-analyse tegen het eind van de week”, zegt missiemanager Jennifer Trosper van NASA"s Jet Propulsion Laboratory.
De recentste bug was opgelost in de voorbereiding voor een moratorium van een maand waarin er geen commando’s naar Curiosity kunnen. Mars is dan verduisterd door de zon en het is mogelijk dat de zon boodschappen vervormt die naar het voertuig gestuurd worden.