Hoe Facebook Home Android in stukken zal blazen
Vorige week heeft Facebook haar nieuwe Home voor Android voorgesteld, dat in Amerika voor een beperkt aantal toestellen beschikbaar zal zijn vanaf 12 april.
Oorspronkelijk werd verwacht dat Facebook een zelf ontworpen Androidtelefoon of een partnership met een fabrikant ging aankondigen. Maar het echte doel van het sociale netwerk is om alle Androidtelefoons in een Facebook-telefoon te veranderen.
Dat is best een ambitieus plan. Android is het meest populaire mobiele besturingssysteem en het is logisch dat Facebook zoveel mogelijk gebruikers naar zich toe probeert te trekken via bestaande toestellen.
[related_article id=”161563″]
Maar hoewel het misschien niet Facebooks bedoeling was, is Home voor Android eigenlijk niets minder dan een fragmentatiegranaat.
Android wordt al geplaagd met fragmentatie sinds versie 2.x van het mobiele besturingssysteem op meerdere toestellen werd gelanceerd.
De overgang van 2.0 Eclair naar 2.x Froyo, tot 3.x Honeycomb en 4.0 Ice Cream Sandwich en meer recent de beide iteraties van 4.x Jelly Bean, hebben geresulteerd in een verdeeld landschap van toestellen met allemaal verschillende Androidversies.
Dit heeft problemen veroorzaakt voor Android-ontwikkelaars bij het coderen van applicaties en bij het testen op verschillende toestellen en versies van het besturingssysteem.
De introductie van de Kindle Fire-toestellen van Amazon en de Android Dalvik 2.3.3 port die draait op BlackBerry OS 10 hebben de situatie verder gecompliceerd, omdat deze “forks” van Android hun eigen unieke problemen hebben waar ontwikkelaars mee rekening moeten houden.
Maar Facebook Home is geen afsplitsing van Android. In veel opzichten is het vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld Samsung doet met de eigen TouchWiz Nature-interface op de Galaxy S-toestellen of zelfs wat Amazon heeft gedaan met de eigen gebruikersinterface over standaard Android.
Er zijn tientallen van zulke overlays of launchers die je in de Google Play Store kan downloaden om het uiterlijk van je toestel aan te passen, zodat het er helemaal anders uitziet dan het standaard Android-uiterlijk. In dat opzicht is Facebook Home dus ongevaarlijk.
Maar ik verwacht niet dat Facebook Home lang ongevaarlijk zal blijven. Een granaat is ook onschadelijk, zolang de pin op zijn plaats blijft. Trek die pin er uit en je hebt een heel ander verhaal.
Om waarde te halen uit Facebook Home zal het sociale netwerk er geld willen uit halen. Dat betekent dat het betalingen voor in-app aankopen buiten de Google Play Store zal moeten verwerken of misschien zelfs een eigen appwinkel moet introduceren.
Maar als dat gebeurt, zal Google Facebook Home uit de Play Store gooien, omdat die praktijken niet in overeenstemming zijn met de voorwaarden in Googles Developer Distribution Agreement.
Ook wanneer Facebook kiest om Home voor Android van advertenties te voorzien, zijn er heel wat mijnen waar het bedrijf op kan trappen, die haar uit Google Play blazen omdat ze in tegenspraak zijn met Googles Developer Program Policy.
Als Facebook Home uit Google Play wordt gegooid – een lot dat volgens mij onvermijdbaar is – dan zal Facebook precies doen wat Amazon vandaag al doet met haar eigen appwinkel voor Android, namelijk gebruikers toelaten om Facebook Home te sideloaden.
Ik denk dat het erg onwaarschijnlijk is dat Google het sideloaden van alle apps zal verbieden. Maar Googles OEM-partners, in het bijzonder Samsung met al haar eigen applicaties die de kernfunctionaliteit van de Google-versie vervangen, zullen niet willen dat Facebook de standaard gebruikservaring overneemt.
Daarom verwacht ik dat Samsung op een bepaald moment volledig op haar eigen appwinkel voor Android zal overschakelen en zoveel van Googles besturingssysteem zal divergeren, dat het een echte afsplitsing (“fork”) wordt.We zullen Samsung misschien zelfs Android Dalvik zien gebruiken voor compatibiliteit van applicaties in Tizen, zodat het een hybride OS wordt, net als BlackBerry 10.
Amazon zal zo goed als zeker verder gaan dan slechts een overlay en evolueren naar een volwaardige “fork” voor haar producten. Het lijkt er immers op dat het bedrijf ook naar een plaats op de smartphonemarkt aast, nu het voormalig Windows Phone-baas Charlie Kindel aan boord heeft gehaald.
Samsung en Amazon zullen naar alle waarschijnlijkheid nieuwe libraries en API’s introduceren, zodat ontwikkelaars voordeel kunnen halen uit de specifieke functies van hun respectievelijke Androidversies. Facebook Home zal op een gelijkaardige manier evolueren en zich dieper in het OS nestelen.
Dat is hoe de weg naar de fragmentatiehel er uitziet.
LG zal Google niet willen boos maken en geen partnerschap aangaan met Facebook of een operator die Facebook Home wil implementeren. Het is namelijk de minst invloedrijke van al de Android OEM’s en het bedrijf zal haar huidige positie als producent van de Nexus-smartphone niet in gevaar willen brengen. Misschien voegt LG zelfs enkele gebruiksvoorwaarden aan haar software toe, die voorkomen dat Facebook Home mag worden geïnstalleerd.
Het zou me zelfs niet verbazen als Google Facebook Home als malware beschouwt en voorkomt dat het op Nexus-producten kan worden gesideload.
En als zowel Google als Samsung terechtkomen in een oorlog tegen Facebook over API’s en extensies, kan je verwachten dat Facebook wraak neemt door de toegang tot de Graph API te ontzeggen of beperken. We zagen deze API-beperkingen eerder al gebeuren bij Twitter-clients van derde partijen. Dat Facebook dit in de toekomst ook zou doen, is dus niet zo onvoorstelbaar.
Dan blijven de andere spelers nog over, waaronder HTC, ZTE, Lenovo en Huawei.
HTC, dat momenteel onder immense financiële druk staat, zal alles in het werk stellen om zichzelf te onderscheiden en van de ondergang te redden. Facebook Home meeleveren op nieuwe smartphones, zoals de pas aangekondigde HTC First, zal vermoedelijk dus tot het toekomstige plan van aanpak behoren.
Het zou me ook niet verbazen als Facebook in de toekomst een aandeel neemt in de smartphonefabrikant om een plaats voor haar software op een vlaggenschiptoestel te verzekeren. Net zoals Google nu doet met LG voor de Nexus 4 en Asus voor de Nexus 7.
ZTE, Lenovo en Huawei bedienen in de eerste plaats de Chinese markt en zullen hun eigen versies van Android draaien, met door de staat aanvaarde sociale netwerkapps. Het is onwaarschijnlijk dat Facebook Home hier veel tractie zal krijgen.
Dat betekent dat we binnenkort niet minder dan vier, vijf of zes verschillende afsplitsingen van Android zullen hebben. Google Nexus, Amazon, Samsung, HTC/Facebook, de systemen voor de Chinese markt en de implementatie van Dalvik in BlackBerry 10.
Als je nu al dacht dat Android gefragmenteerd is, let dan maar eens op.