Nieuws

iPad geen hype in zorgsector

Ook al lijkt een dokter of specialist op hert eerste zicht de uitgelezen partij om met een iPad aan de slag te gaan. Uiteindelijk blijkt de zorgsector een koele minnaar. Meer zelfs: geen enkele industrie houdt meer de boot af dan de zorgsector.

De tablet-pc is aan een forse opmars bezig in het Belgische bedrijfsleven. Vandaag gebruikt 12 procent van de bedrijven bewust tablet-pc’s. Eind vorig jaar was dat nog 7 procent. Dat is ten opzichte van ruim een half jaar geleden een stijging met circa 67 procent.

Het aantal locaties met tablets stijgt dus snel. Dit blijkt uit een onderzoek van Computer Profile bij ruim 3.000 Belgische bedrijven. In deze studie werd gepolst naar het gebruik van ‘nieuwe’ toestellen en technologieën op de werkvloer. De iPad van Apple blijkt comfortabel marktleider. Vier op vijf tablet-pc"s in bedrijven en organisaties blijkt een iPad van Apple te zijn.

Gezondheidsector

Voor vrijwel alle sectoren, van overheid, onderwijs, retail tot transport (zie grafiek) is een sterke toename merkbaar inzake locaties die zakelijke tablets inzetten. Alleen de gezondheidssector lijkt hier opmerkelijk genoeg een uitzondering op te vormen.

Op zich is het opmerkelijk. Want af en toe duiken er wel verhalen op in de pers van ziekenhuizen die met de iPad aan de slag gaan. Zo zou het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst iPads overwegen. Ook in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt lopen voorzichtige initiatieven met een iPad-applicatie voor de dienst Abdominale Chirurgie.  Het project zou voor elke patiënt de operatiegegevens verzamelen en ze op elk moment beschikbaar stellen. Zo wordt via de iPad ook de operatieplanning ter beschikking gesteld.

Van een echte stormloop is dus nog geen sprake. Ivo Postelmans, product portfolio manager bij Nextel somt een aantal redenen op waarom het animo van ziekenhuizen en de rest van de sector eerder beperkt is voor de iPad. “Zo’n toestel vergt grote investeringen en ik kan me voorstellen dat in een ziekenhuis daar de prioriteit niet ligt”, stelt hij.

Anderzijds ziet hij ook technische beperkingen. Veel ziekenhuizen zijn qua front- en backoffice gebaseerd op een bepaalde technologie, vaak Microsoft, en dan is het niet niet evident om daar een Apple-toestel op in te haken. Bovendien zijn de standaarden in ziekenhuizen ook iets strikter. Het gaat in het onderzoek overigens om tablets die officieel zijn geregistreerd door een organisatie, en dus niet diegene die van thuis uit worden meegebracht.

“Zelf zie ik meer heil in zogenaamde touchscreen terminals in de kamer van een patiënt”, merkt Postelmans op. “Die hebben meerdere doeleinden. De patiënt kan ermee op internet, mee telefoneren, video on demand gebruiken en televisie kijken. Maar tegelijk kan een dokter ook het medisch dossier van een patiënt raadplegen. Uiteraard op basis van een wachtwoord.” Onder andere het Leuvense Gasthuisberg maakt gebruik van dit systeem.

Op 12 mei organiseert onze uitgeverij een seminarie over e-health in onze populaire Business Meets IT-reeks. Meer info op http://www.businessmeetsit.be/events/146388/seminar-e-health-14-5-2013-/

ehealthipaditprofessionalnieuwssmartbusinesstablettrendszorgsector

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken