De pioniers van de webbrowsers in beeld
Twintig jaar geleden maakten de eerste webbrowsers hun intrede. Oorspronkelijk waren die nog tekstgebaseerd, maar algauw kregen ze ook een grafische interface. We bieden een terugblik op de voorouders van de moderne browsers van vandaag.
Lynx (1992)
De eerste browsers, zoals Lynx, waren op tekst gebaseerd en beschikten nog niet over een grafische interface. Het lijkt primitief, maar Lynx wordt vandaag nog altijd onderhouden en gebruikt.
MacWWW (1993)
De eerste browser op Mac, MacWWW of Samba, was ook op tekst gebaseerd en had de onhebbelijkheid regelmatig te crashen.
Viola (1992)
Viola was de eerste echte grafische webbrowser, uitgevonden door de Taiwanese student Pei-Yuan Wei. Had zijn werk rond hyperlinks en het internet iets sneller gevorderd, stond hij nu misschien bekend als de vader van het internet en niet Tim Berners-Lee.
Mosaic (1993)
Mosaic was de eerste wijdverspreide grafische webbrowser.Eerst op Unix en later ook op Windows en Mac. Deze browser heeft de basis gelegd voor hoe onze browsers er vandaag uitzien. Zowel Firefox als Internet Explorer komen voort uit de originele code van Mosaic.
Cello (1993)
Oorspronkelijk werd het internet alleen door wetenschappers gebruikt. Maar tegen "93 leerden ook mensen buiten de wetenschap over het WWW. Tom Bruce ontwikkelde daarom Cello, de eerste grafische webbrowser voor Windows.
Internet Explorer 1.0 (1995)
Internet Explorer 1.0 doet sterk denken aan Mosaic. Dat is niet zo gek aangezien het eigenlijk niet meer is dan een versie van Mosaic, aangepast voor Windows door het bedrijf SpyGlass. Microsoft hield zich in het begin nog niet bezig met de bouw van een browser, omdat Bill Gates nog niet meteen geloofde in het web. Maar hij moest zijn mening al gauw herzien en stopte IE 1.0 in het nieuwe Windows 95.
Netscape (1994)
De uitvinders van Mosaic waren ondertussen al aan hun eigen commerciële webbrowser begonnen: Netscape. In haar beginjaren wist deze browser een dominante positie op de markt in te nemen. Maar onder druk van Microsoft werd het bedrijf eind jaren negentig buitenspel gezet. Microsoft werd hier later voor veroordeeld, maar toen was het al te laat voor Netscape.