Zeven redenen om bij Windows 7 te blijven
Waarom moet alles altijd anders? Ben je tevreden met je huidige computer, en de Windows 7 die daar op draait, dan zijn hier zeven goede redenen om braaf bij je vertrouwde besturingssysteem te blijven.
1. Je hebt een gewone desktop
De interface van Windows 8, de apps en alles wat er ‘nieuw’ is aan dit nieuwe besturingssysteem is bijna volledig gefocust op mobiele toestellen.
[related_article id=”161452″]
Het besturingssysteem bedien je het best met een aanraakscherm, de standaard lay-out lijkt op die van een mobiel toestel als een iPad, met allerhande tegels, en menuutjes zitten verborgen in zijkanten en hoekjes. Geweldig, maar daar ben jij met je doodnormale desktop en muis helemaal niets mee. Zeker als je geen aanraakscherm hebt, is Windows 8 de upgradekost niet waard.
2. Je moet Windows opnieuw leren gebruiken
Sinds Windows 95 heeft Microsoft zijn best gedaan om elk nieuw besturingssysteem vertrouwd te laten lijken. Wist je hoe Windows XP werkte, dan was je zo met Windows Vista aan de slag.
Windows 8 stapt daar nu helemaal van af, waardoor zelfs ervaren gebruikers even de kluts kwijtraken. Reken er dus op dat je, wanneer je overstapt naar Windows 8, tijd zal moeten investeren om je nieuwe besturingssysteem onder te knie te krijgen. Heb jij tijd en zin om je daar mee bezig te houden?
Het is in die zin tekenend dat Windows 8 amper een paar maanden uit is, maar dat je er toch al programma’s voor kan downloaden (zoals Classic Shell bijvoorbeeld) die je toelaten om Windows 8 volledig naar je hand te zetten En dan heb ik het vooral over de interface van het besturingssysteem, en hoe je dat er kan laten uitzien als een klassieke Windows.
3. Je merkt niks van die snelheidswinst
Snelheid is iets dat je vooral ziet in benchmarks en tests. De modale computergebruiker met een degelijke computer zal die snelheidswinst amper merken. Bovendien kruipt er veel meer tijd in het herinstalleren van je hele systeem, en in het vinden van de printknop, de afsluitfunctie en het startmenu, dan je ooit zal winnen met de hardwareversnelling van Windows 8.
4. Apps zijn geen volwaardige programma’s
Met het nieuwe mobielwaardige besturingssysteem komt ook een nieuwe mobielwaardige ‘app store’. Dat is geweldig, maar traditioneel zijn de programma’s op Windows redelijk krachtig en flexibel. Ze kunnen complexe taken aan, en je kan ze aanpassen aan je noden. In de Office-programma’s zet je zelf icoontjes op de menubalk, om van de vele mogelijkheden voor berekeningen in Excel en de kracht van Photoshop nog maar te zwijgen. Dat soort diepgang kan je moeilijk in een piepkleine app proppen.
Je zal, althans op de pc-versie van Windows 8, nog wel ‘echte’ programma’s kunnen installeren, maar je ziet van ver aankomen dat veel nieuwe apps voor Windows 8 van het lichte, supersimpele soort gaan zijn waarmee je moeilijk complexe taken kan uitvoeren. Een appje dat snorren op een foto plakt, is nu eenmaal een pak makkelijker en kleiner dan een volwaardig tekenprogramma.
5. Je hebt een Microsoft-account nodig
Wil je iets doen met Windows 8, dan moet je inloggen met je Microsoft-account. Dat is vervelend als je de computer met meerdere mensen wil delen, want die Microsoft-account logt je meteen ook in bij jouw messenger, jouw mail enzovoort. Wil je wederhelft snel even de computer gebruiken, dan moet die zijn of haar eigen account aanmaken en inloggen, of je hele briefwisseling zien.
6. Windows 8 is een schizofreen systeem
Windows 8 probeert een traditioneel besturingssysteem te zijn, en een modern mobiel platform. Dat zijn twee radicaal verschillende ervaringen, die allebei in dat ene systeem moeten zitten.
Typische desktopprogramma’s draaien nog op Windows, maar niet in de Metro-interface. Anderzijds draaien er ook apps op, maar dan niet in de klassieke interface. Als gebruiker zit je dus de hele tijd te switchen tussen twee omgevingen op één toestel. Je kan het een beetje vergelijken met de hele oude versies van Windows, waarin je bepaalde programma’s in DOS moest draaien, terwijl je andere in de Windows-omgeving kon starten. Daar werd ik toen ook al horendol van.
7. Er is niks mis met Windows 7
Waarom iets veranderen dat werkt? Windows 7 is een erg goed besturingssysteem. Het is het soort platform dat niemand voor het hoofd stoot. Het werkte van bij de lancering zonder veel bugs, het is gemaakt voor de desktop waarop je het draait en het wordt nog jaren ondersteund. Zo krijg je nog tot 2020 security updates, bijvoorbeeld. En dat is lang. Tegen die tijd is er al wel een Windows 10 of later, hopelijk een versie waarin alle merkwaardigheden van Windows 8 gestroomlijnd zijn.