Tip voor ouders: Belet je kinderen om aankopen te doen in Android-apps
Ontwikkelaars van mobiele apps en spelletjes verdienen hun geld vaak met het vertonen van advertenties, maar proberen je ook te verleiden om binnenin de app aankopen te doen.
De aanschaf van een nieuw uiterlijk voor je racewagen of een nieuw wapensysteem voor je ruimteschip werkt als een rode lap op een stier, als die stier een kind is dat net een nieuw spelletje op de smartphone van zijn vader heeft geïnstalleerd.
Sommige ontwikkelaars zijn bijzonder bedreven in het losweken van geld bij gebruikers die niet oud genoeg zijn om een creditcard te mogen gebruiken. Het Britse Office of Fair Trading is zelfs een onderzoek gestart naar mogelijk misleidende marketing die specifiek is gericht op kinderen.
[related_article id=”158662″]
Dit soort reclame mag dan een luchtje hebben: als ouder is het je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je kroost niet zomaar je creditcard kunnen gebruiken. Het probleem is alleen: als je apps hebt gekocht in de appwinkel Google Play moet je daar je kredietkaart voor gebruiken. En als die kredietkaart eenmaal is vastgekoppeld, wordt het kinderspel om er andere aankopen mee te doen.
Helaas kun je het aankopen van items binnen apps niet geheel uitschakelen binnen Android, maar je kunt wel een wachtwoordbeveiliging aanbrengen. Dat doe je als volgt:
Open de Google Play-app op je smartphone of tablet. Ga nu naar Instellingen, via de knop in de rechter bovenhoek van het scherm. Je ziet nu in het menu de optie Wachtwoord (wachtwoord gebruiken om aankopen te beperken) verschijnen. Vink deze optie aan.
Er verschijnt een pop-upscherm in beeld, waar je het wachtwoord van je Google-account moet bevestigen. Nu moet je een wachtwoord invoeren als je binnen een app een aankoop wilt doen. Controleer achteraf nog even of er een vinkje is geplaatst bij de optie. De blokkering kan alleen worden verwijderd als je het wachtwoord van de Google-account in bezit hebt.
Op Engelstalige versies van Android is er inmiddels de mogelijkheid om een aparte pincode in te stellen voor het blokkeren van zogenoemde ‘in-app purchases.’ Op mijn Nederlandstalige Android 4.0-tablet kon ik deze optie helaas niet vinden.
Ik heb Google om duidelijkheid gevraagd, maar in de tussentijd heb je alvast een wapen in handen om in-appaankopen te voorkomen.
Update: De hierboven beschreven pinbeveiliging voor Engelstalige versies, is volgens Google een verouderde beveiliging, die inmiddels is vervangen door het beschreven wachtwoordsysteem. Een woordvoerder van Google België liet weten dat, na invoering van het wachtwoord in Google Play, je dertig minuten hebt om aankopen te doen. Daarna moet je het wachtwoord opnieuw invoeren.