Is jailbreaken van je iPhone of iPad illegaal?

Wie meer uit zijn iPhone of iPad wil halen dan door Apple wordt toegelaten, voert een jailbreak uit. Maar mag dat wel zomaar?

Avontuurlijke iPhone- en iPad-gebruikers die buiten de door Apple getekende lijntjes willen kleuren, zijn aangewezen op een ‘jailbreak’. Met zo’n jailbreak doorbreek je de hermetisch afgesloten kooi van iOS, zodat je apps kan installeren die niet door de App Store worden ondersteund.

Maar is jailbreaken, of kraken, van een iPhone of iPad wel legaal?

[related_article id=”158256″]

Kort antwoord: ja, je mag je iPhone of iPad jailbreaken. “Maar er zijn een aantal nuances,” weet Bart Van den Brande, advocaat bij Sirius Legal.

Alles komt neer op artikels 5, 6 en 7 uit de auteurswet in verband met softwarebescherming. Daaruit komt voort dat je een computerprogramma (iOS) mag veranderen als het doel daarvan is om compatibiliteit met andere programma’s (apps) tot stand te brengen.

Maar Van den Brande merkt wel op dat daar een aantal voorwaarden aan zijn verbonden:

  • Je moet een geldige licentie hebben om de  iPhone of iPad te gebruiken. (Als je hem rechtmatig hebt gekocht, is dat al geen probleem)
  • Je mag enkel de jailbreak uitvoeren, verdere decompilatie of bewerking van de code is niet toegestaan.
  • Je mag geen aan iOS concurrerend besturingssysteem ontwikkelen
  • Je mag de rechtmatige belangen van Apple niet schenden of de normale werking van iOS belemmeren.

“Dit alles is bij het jailbreaken van een iPhone geen probleem. Het enige wat je doet is de beveiliging van de App Store overschrijven, om ook andere apps te kunnen downloaden,” legt Van den Brande uit. “Dat lijkt me te voldoen aan de wettelijke beperkingen op het bewerken van software en lijkt dus legaal.”

Ten minste toch voor zover de rechtmatige belangen van Apple gerespecteerd blijven. “Het berokkenen van inkomstenverlies, door het aanbieden van gratis apps die concurreren met betalende apps uit de App Store, lijkt op die manier problematisch,” aldus Van den Brande.

Het uitvoeren van een jailbreak op je iPhone of iPad is volgens de wet dus toegestaan. Er schuilt echter nog een addertje onder het gras, namelijk de gebruiksovereenkomst die je met Apple afsluit.

“Daarin staat dat je niet met  iOS mag knoeien,” verklaart Van den Brande. “Het gevolg als je dat toch doet is het verlies van alle garantie.” Apple zou bovendien juridische stappen tegen jou kunnen ondernemen. Maar de kans dat Apple die moeite doet, is volgens Van den Brande zeer klein.

Dezelfde wettelijke principes zijn vanzelfsprekend ook van tel voor het ‘rooten’ van Android (of andere besturingssystemen). Je mag jezelf toegang verschaffen tot de broncode, zolang dat enkel bedoeld is om compatibiliteit met nieuwe software mogelijk te maken, je over een geldige gebruikslicentie beschikt en je de belangen van Android niet schendt.

Androidapplegarantiehelpiosipadiphonejailbreakjuridischnieuwsrootentip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren