Nieuws

Op verkenning door de nieuwe Google Maps

Google Maps is al meer dan acht jaar oud. Hoog tijd voor een nieuw likje verf volgens Google. De nieuwste versie ziet er anders, maar vooral ook slimmer uit.

Kan iemand zich eigenlijk nog een leven voorstellen zonder Google Maps of andere digitale kaartdienst? Google heeft acht jaar geleden het voortouw genomen, en de rest is geschiedenis.

Binnenkort wordt een compleet nieuwe versie van Googles kaartendienst uitgerold, maar wij hebben vroege toegang gekregen en de nieuwe Google Maps al eens uitgebreid verkend.

Nieuwe weergave

Wat onmiddelijk opvalt bij de vernieuwde Google Maps is de verdwenen linkerbalk waar alle info stond. In plaats daarvan werkt Google met dynamische kleine vensters, zodat je totale beeld zichtbaar blijft. Het enige wat statisch op het scherm aanwezig is, is de zoekbalk links bovenaan en de kaartweergave links onderaan. Klik op het vakje Aarde onderaan om naar satellietbeelden over te schakelen.

[related_article id=”158901″]

Nu verschijnen naast de satellietweergave ook een aantal toeristische attracties. Die attracties situeren zich op een plaats op de kaart waar je naar kijkt. Neem je een klein gebied in beeld, dan gaan de toeristische plaatsen kort op elkaar liggen.

Neem je bijvoorbeeld heel België, dan krijg je enkele nationale attracties te zien. Een klik op zo’n attractie brengt je direct naar Street View waar je virtueel kan wandelen door je geselecteerde foto. Klik links bovenaan op het pijltje om naar het startscherm terug te keren.

Routebeschrijving en navigatie

Elke zoekopdracht in Google Maps op dezelfde computer en in dezelfde webbrowser, wordt door Google onthouden. Daarom verschijnt onder de zoekbalk automatisch een korte lijst met je meest recente zoekopdrachten. Een klik hierop brengt je automatisch naar die bepaalde zoekopdracht.

Van zodra je met de muis over de zoekbalk gaat, verschijnt er een extra balk onderaan. Klik op Verkeer om de actuele verkeersinformatie te zien over de hele kaart. Klik op Fietsen om de specifieke fietspaden aan te duiden. Beide opties kan je terug afvinken door in het kader op het kruisje te klikken.

Wanneer je iets in de zoekbalk typt, verschijnt automatisch Routebeschrijving onderaan. Typ achter A je startpositie en achter B je eindbestemming. Klik op het vergrootglas om de route te berekenen. Google geeft automatisch drie routes weer met telkens de afstand, tijd en eventueel extra vertraging door verkeersproblemen.

Klik op één van de drie opties om de route op de kaart te tonen. Wil je graag een meer gedetailleerde routebeschrijving? Klik dan op Stapsgewijs. De kaart verkleint en links verschijnt een uitgebreid verslag van je route tot de eindbestemming. Klik op de kaart op Volledige kaartweergave om opnieuw naar het startscherm te gaan.

Wil je graag tolwegen of snelwegen vermijden in je route? Vink dan de desbetreffende vakjes aan boven het zoekresultaat. Daarnaast kan je op het icoontje van de wandelaar of de fietser klikken voor een specifieke route. Het openbaar vervoer is ook een stuk duidelijker geworden in de nieuwe update. Je kan kiezen welke methode je voorkeur geniet: trein, tram of bus.

Daarnaast kan je kiezen uit Beste route, Minder lopen of Minder overstappen. Deze opties spreken voor zich. Onderaan kan je op Meer opties en tijden klikken om alle routes in detail te overlopen, inclusief een handig uurrooster bovenaan. Klik op Volledige kaartweergave om terug naar het startpunt te keren. Klik op het kruisje in de zoekopdracht om de route te annuleren.

Vind plaatsen in de buurt

Naast routes plannen is Google Maps uiterst handig om adressen van winkels, restaurants en andere handelszaken te kennen. Typ een willekeurige winkelnaam in de zoekbalk, en bevestig met Enter. Je krijgt onmiddellijk het adres te zien met eventueel telefoonnummer, en de kaart zoomt automatisch in op de plaats.

Klik op de foto om via Street View de voorgevel van het gebouw te bekijken. Je kan plaatsen ook opslaan door op het sterretje te klikken. Daarna verschijnt een ster op de kaart en in je zoekopdracht. Google Maps trekt een lichtblauwe lijn met de route vanaf waar je de zoekopdracht uitvoert. Klik op Routebeschrijving om van start te gaan.

Naast specifieke zoekopdrachten kan je Google Maps ook gebruiken om nieuwe plaatsen te leren kennen. Typ bijvoorbeeld "Sushi, Antwerpen" in om verschillende sushirestaurants in Antwerpen te kennen. Lees enkele recensies van het restaurant in Google Maps onder Recensies, en je bent klaar om te vertrekken. Niet elke zoekopdracht geeft veel keuzemogelijkheden, maar dat leer je gauw genoeg door zelf te experimenteren.

Zelf proberen?

Wil je na het lezen van deze hands-on niet langer wachten, dan kan je een uitnodiging aanvragen via deze link. Al spelenderwijs kom je ongetwijfeld nog enkele andere vernieuwingen tegen. Ben je toch je weg kwijt? Dan kan je voorlopig nog terug naar de oude versie van Google Maps wisselen.

Klik in de rechterbovenhoek op het tandwiel, en kies Klassieke versie van Google Maps. Wil je definitief de oude versie blijven gebruiken bij elke zoekopdracht? Klik dan op Ja in het kleine geelgekleurde venster. Om terug naar de nieuwe versie om te schakelen, volg je dezelfde werkwijze.

googlegoogle mapshelpkaartennavigatienieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600