Nieuws

De miserie rondom Xbox One: wat moet je weten?

Microsoft doet een boekje open over de voorwaarden die kleven aan zijn nieuwe spelconsole Xbox One. We vertellen je wat je moet weten over tweedehands games en de noodzaak van een internetverbinding.

Gamers die vol smart hebben zitten wachten op Xbox One, de nieuwe generatie spelconsoles van Microsoft, zullen ontdekken dat er heel wat haken en ogen zitten aan het gebruik ervan.

Er deden vooraf de wildste geruchten de ronde over Xbox One. Zo zou Microsoft het doorverkopen van spellen onmogelijk maken en eisen dat de console altijd verbinding heeft met het internet.

Na weken van stilte doet de producent eindelijk zijn mond open en legt op een informatiepagina uit wat er is veranderd met de komst van de Xbox One.

Games doorverkopen of weggeven
Hoewel de verkoop van tweedehands spellen nog altijd mogelijk is, zullen gamers ontdekken dat de regels een stuk strenger zijn geworden. Microsoft laat de beslissing of een spel kan worden doorverkocht namelijk bij de uitgevers van de speltitels.

[related_article id=”161452″]

“We hebben Xbox One zo ontworpen dat speluitgevers je in staat kunnen stellen om je spellen in te ruilen bij deelnemende winkelketens”, schrijft het op de Xbox News-site. “Microsoft vraagt geen platformbetaling van retailers, uitgevers of consumenten om de uitwisseling van deze spellen mogelijk te maken.”

Wat Microsoft niet zegt, is of speluitgevers in staat zullen zijn om een bedrag op te strijken van de doorverkoop van spellen. En omdat de maker eerst toestemming moet geven voor doorverkoop is het lang niet altijd zeker of je wel geld kunt terugkrijgen voor een uitgespeelde game.

Het weggeven van spelschijven aan vrienden is nog altijd mogelijk, maar ook hier heeft Microsoft bepaalde voorwaarden opgelegd. Het vraagt weliswaar geen geld voor het overdragen van het eigendomsrecht, maar je kunt spellen alleen geven aan mensen die 30 dagen of langer op je vriendenlijst staan. Je kunt een spel bovendien maar één keer weggeven.

En wat met die internetverbinding?
Een ander heet hangijzer was de vermeende ‘altijd aan’-internetverbinding van de Xbox One. De werkelijkheid blijkt minder rigoureus, maar dat neemt niet weg dat je maximaal 24 uur offline kan spelen. Vervolgens moet je online inloggen om te voorkomen dat je console wordt geblokkeerd.

Als je op andermans Xbox One je spellen opent, moet je tenminste een uur verbonden zijn om te kunnen doorspelen. Ondanks die beperking kunnen eigenaren van de Xbox One nog wel televisie kijken en blurays of dvd’s kijken met de console.

Privacyzorgen
Microsoft gaf ook extra details over de privacyinstellingen van de Xbox One. De spelcomputer bevat de bewegingssensor van Kinect, die bovendien ook stemherkenning heeft.

Microsoft zegt nu dat het systeem “alleen is ingesteld voor een enkel stemcommando, namelijk ‘Xbox On.’ Spelers kunnen de functionaliteit uitschakelen, als ze bang zijn dat hun gangen worden nagegaan door de nieuwe spelconsole.

Toegevingen aan spelmakers
Er waren veel zorgen bij gamers over de mogelijke restricties die Microsoft zou opleggen aan tweedehands verkoop en het onderling uitwisselen van spellen.

Hun vrees blijkt grotendeels bewaarheid geworden. Spelontwikkelaars hebben nu de middelen in handen om een graantje mee te pikken op de markt voor tweedehands spellen.

doorverkoopgamegaminginternetkinectmicrosoftnieuwsontspanningprivacytweedehandsxboxxbox one

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken