Hands-on met Google Glass
Sinds enkel maanden loopt een select groepje ontwikkelaars rond met een Explorer-editie van Google Glass. Androidworld ging langs bij Ronald van der Lingen, ontwikkelaar bij Layar in Amsterdam, en mocht zijn exemplaar eens uitproberen.
De bril
Wanneer je Google Glass voor het eerst in je handen neemt, valt meteen op hoe licht het apparaat is. Het weegt niet veel meer dan een gewone bril. Opvallend is wel dat je de benen van de bril niet naar binnen kan buigen en glazen ontbreken.
[related_article id=”158901″]
Het rechterbeen is voorzien van alle technologie. Het meest bijzondere is de knop achteraan waarmee je geluid ‘hoort’ via bone deduction. Trillingen op het kaakbeen worden overgebracht naar je oor, waar ze worden omgezet naar geluid.
Het beeld dat je voor je ogen ziet, wordt geprojecteerd op een spiegel door een projector aan de zijkant van de bril. Die is beweeglijk en kan je zo instellen dat je oog het hele scherm ziet. Ik realiseerde me dat de techniek op zich eenvoudig is, maar dat de combinatie in het product het zo bijzonder maakt.
Wat kan je ermee doen?
De hele rechterkant van de bril is aanraakgevoelig. Met één keer aanraken activeer je het scherm, twee keer tikken is annuleren en je kunt vooruit en terug door te vegen.
Op het startscherm zie je de tijd en het commando " Ok Glass". Wanneer je dit zegt krijg je een lijst met mogelijkheden zoals een foto maken, zoekfunctie, Hangout starten etc.
Het maken van een foto gaat erg snel en makkelijk. Je geeft het commando en de bril maakt de foto. Daarna kan je hem eventueel delen via Google+ en andere netwerken.
Google Glass is niet gemaakt voor langdurig gebruik. Je bekijkt een melding of neemt een foto en je gaat weer door. Je gaat er geen films op kijken of lange berichten lezen.
Dagelijks gebruik
Ronald van der Lingen werkt voor Layar en is met name geïnteresseerd in wat je nu echt met Google Glass kan doen in het dagelijkse leven.
Zal het echt een apparaat worden waarmee we de hele dag rondlopen of zal het maar een kleine groep zijn die hier dagelijks mee uit de voeten kan?
Alle ontwikklaars die nu een bril bezitten, zoeken dat op hun eigen vakgebied uit. Ronald denkt na over hoe hij Google Glass voor Layar en augmented reality kan inzetten.