Nieuws

iOS 7 stelt Belgische ontwikkelaars voor behoorlijke uitdaging

iOS 7 breekt met zijn voorgangers, zowel op gebied van design als functionaliteit. We gingen eens horen bij de app-ontwikkelaars van These Days, Appstrakt en In The Pocket hoe grondig ze hun apps moeten herwerken.

Apple heeft tijdens WWDC 2013 de nieuwe versie van iOS voorgesteld. iOS 7 breekt eindelijk met het ‘skeuomorphisch’ ontwerp – zoals een agenda die nagemaakte pagina"s heeft of een notitieblokje met vergeeld papier -  dat sinds 2007 haast onveranderd is gebleven en voegt een paar langverwachte nieuwe functies toe.

Allemaal goed en wel, maar wat betekent dat voor bestaande apps die niet stroken met de nieuwe regels van iOS 7?

[related_article id=”158256″]

"We hebben onze applicaties al eens kunnen testen op iOS 7 en in veel gevallen gaat het design gewoon "kapot"," vertelt Jeroen Lemaire, mede-oprichter van het mobiele agentschap In The Pocket.

Apple heeft gekozen voor een plat design en volgt daarmee het voorbeeld van Microsofts Metro-interface en het platte uiterlijk dat Google de laatste tijd aan het doorvoeren is. Om niet gedateerd over te komen, moeten ontwikkelaars volgen en hun apps mee aanpassen. 

Conflict

“Als je wil mee zijn kan je best het design en de look-and-feel van je apps aanpassen,” weet Sam Serrien, CTO bij communicatiebureau These Days. “Het is niet voldoende om het design ‘plat’ te maken, maar er zal ook veel herdacht moeten worden.”

Zo zouden de nieuwe gebaren die Apple in iOS 7 verwerkt wel eens voor conflicten kunnen zorgen met de werking van bestaande apps.

“Een veeg van de onderkant van het scherm naar boven zal het nieuwe Controlecentrum openen,” legt Thomas Van Sundert, mede-oprichter van creatief bureau Appstrakt, uit. “Maar in onze Rock Werchter-app is dat ook de beweging die je uitvoert om het menu in de app op te roepen. We moeten kijken of dat nog zal blijven werken.”

Ontwikkelaars zullen zich zo snel mogelijk moeten aanpassen aan het nieuwe design en de nieuwe functionaliteiten in het besturingssysteem. Apple staat er immers om bekend haar updates sterk te pushen naar haar gebruikers. Daardoor kon Tim Cook op WWDC aankondigen dat 90 procent van de gebruikers iOS 6 draait, terwijl we bij Android toch heel wat fragmentatie zien.

Nieuwe mogelijkheden

Maar natuurlijk brengt iOS 7 ook heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee, al lijkt de mosterd daarvoor wel van elders te komen.

"Apple heeft haar rol als de perfecte uitvoerder bevestigd, terwijl Android de innovator is," vindt Lemaire. "Apple kijkt naar de verschillende iteraties die van een functionaliteit op Android verschijnen, en perfectioneert die dan."

Vooral op gebied van multitasking is iOS er volgens de ontwikkelaars sterk op vooruit gegaan.

“Eén van de grootste veranderingen is dat we meer toegang krijgen tot achtergrondprocessen. Je gaat apps echt in de achtergrond via push kunnen wijzigen, waar de update anders pas binnenkwam bij het openen van de app,” vertelt Serrien.

Ook Van Sundert is het daar mee eens. “Er zijn verschillen tussen de iOS- en Android-versies van onze apps, omdat we op Android meer mogelijkheden hebben. Maar met iOS 7 maakt Apple een functionele inhaalbeweging.”

Die inhaalbeweging – zowel functioneel als op vlak van design – was nodig, maar stelt de ontwikkelaars nu wel voor een behoorlijke uitdaging. Bestaande apps zullen in veel gevallen herwerkt moeten worden om te voldoen aan Apples nieuwe regels. Gelukkig hebben ze nog zes maanden de tijd om de puntjes op de "i" te zetten.

appAppledeveloperiosios7ipadiphonemobielnieuwsontwikkelaarwwdc13

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken