Nieuws

Baas van NSA laat ook e-mailsurveillantie uitschijnen

Door het PRISM-schandaal werd duidelijk dat de geheimen diensten in de VS telefoongegevens opslaan van operator Verizon. Nu blijkt dat ook voor mails en internetgebruik logboeken zijn bijgehouden.

De baas van de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency heeft deze week laten uitschijnen dat het mogelijk is dat e-mail en websitebezoeken opgeslagen worden door het agentschap.

In een hoorzitting van de Amerikaanse senaat werd aan NSA-topman Keith Alexander gevraagd of e-mailcontacten omvat zijn in de geheime interpretatie die de Obama-administratie geeft aan de Patriot Act. (Dat is een variant op de oorspronkelijke antiterreurmaatregel, maar zelfs nadat bekend raakte dat er een geheime variant van bestond, is er niet meer informatie over deze stiekeme Patriot Act vrijgegeven)

[related_article id=”158578″]

“Ik wil geen fout maken en te veel prijsgeven”, zegt Alexander en hij voegt eraan toe dat het land een deel van zijn bescherming zou kwijtraken als er te veel details over bekend raken.  Het zou gepast zijn om e-mail en andere surveillantie van metadata te bespreken in een sessie achter gesloten deuren. Die sessie gaat donderdag door.

In de kleine kring van outsiders die de NSA van dichtbij opvolgen is de band van het agentschap met de Amerikaanse providers een publiek geheim. Het kan dus amper verbazen dat ze gigantische hoeveelheden over mail en web uitwisselen. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal berichtte vorige week al iets in die richting.

Maar in de uitwisseling tussen de NSA-directeur en de senator lijkt de eerste keer dat er in een –min of meer- openlijke omgeving over de kwestie wordt gesproken.

“Het zou raar zijn om enkel op telefoonlogs te focussen en internettrafiek uit te sluiten”, zegt Julian Sanchez, een onderzoeker aan het Cato Institute in Washington D.C. Dat zou willen zeggen dat ze IP-logs opslaan en misschien ook e-mailheaders.

De senator die de NSA-baas ondervraagt, zei ook: “Waar ik me zorgen om maak is hoe ver deze macht reikt.” Alexander antwoordde dat het enkel over de metadata gaat. “Als je de inhoud ook wil, moet je een gerechtelijk bevel hebben.”

nieuwsnsaprismprivacyschandaalsurveillantie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren