Nieuws

Veiligheidstips voor festivalganger met smartphone op zak

Eerder deze week werd bekend dat rondtrekkende bendes het op de smartphone van Belgische festivalbezoekers hebben voorzien. Securitybedrijf Norton geeft tips voor de mensen die vrezen voor hun toestel.

De beveiliger stelde een rapport(je) op waarin Norton claimt dat 92 procent van de festivalbezoekers liever hun smartphone naar een festival meenemen dan hun ID-kaart of bankkaart.

Van die groep vindt 77 procent het belangrijk om hun toestel bij zich te hebben, om hun vrienden te kunnen vinden in de drukte of een concert vast te leggen met de camera of geluidsrecorder.

Omdat dievenbendes blijkbaar deze zomer ook massaal de festivals afgaan, heeft Norton een lijstje opgesteld met tips die je met een gerust hart kunnen laten afreizen. Sommige van die tips hebben we opgelijst en wat aangevuld.

Noteer je IMEI-nummer
Iedere smartphone of tablet heeft een uniek serienummer, dat in de telcowereld bekend staat als een IMEI-nummer. Zorg er voor dat je dat ergens noteert en stop het bij je baggage. Je kunt het opvragen door *#06# in te toetsen op je smartphone of tablet met 3G-verbinding.

[related_article id=”161563″]

Volgens Norton kan de politie aan de hand hiervan de daders opsporen. Maar het is belangrijker dat je je toestel kunt laten blokkeren aan de hand van dat nummer, omdat een smartphonediefstal tijdens een druk festival niet bovenaan het prioriteitenlijstje staat. Noteer daarom een speciaal nummer van je provider om je SIM-kaart te laten blokkeren. Je vindt de nummers op deze pagina.

Beveilig je telefoon met een wachtwoord
Als je niet wilt dat een dief je gestolen smartphone of tablet gaat gebruiken om naar dure betaalnummers te bellen, is het een goed idee om je toestel uit te rusten met een gedegen wachtwoord. Zorg dat het een wachtwoord is dat niet eenvoudig is te raden.

Gebruik apps om te beveiligen en te lokaliseren
Elk mobiel besturingssysteem heeft tegenwoordig wel de één of andere functie waarmee je een verloren/gestolen toestel op afstand mee kunt lokaliseren. Maar met externe apps kun je een toestel ook vanop afstand blokkeren of wissen.

Uiteraard adviseert Symantec het eigen Norton Mobile Security (iOS/Android), maar ook apps als Prey (iOS, Android), iHound (iOS, Android), Lookout Security (iOS, Android), en LocationCam (Windows Phone) zijn uitstekende opties (die ook een stuk goedkoper zijn).

Vaak zijn deze apps betalend, maar die kleine investering kan de kans dat je je toestel terugvindt soms flink vergroten.

Voorzichtig met openbare hotspots
“Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak kwetsbaar en kunnen door cybercriminelen gebruikt worden om persoonlijke informatie te achterhalen”, zegt Norton. Wees dus voorzichtig als je financiële transacties doet via je smartphone en doe dit bij voorkeur niet op zo’n hotspot.

Pas op met online ticketverkoop
Zwendel met valse kaartjes kan je mogelijk een virus of aderlating van je bankrekening opleveren. Kijk dus met argusogen naar aangeboden kaartjes op sociale netwerksites en let op dat online ticketsites de juiste browserbeveiliging in huis heeft als je online iets bestelt.

Update: De code die je moet intoetsen op de numerieke pad van je toestel is *#06#, dus met asterisk en niet #06#, zoals eerst werd gemeld.

appBeveiligingdiefstalfestivalhelpimeimobielnieuwsnortonsmartphonetipzomer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken