Stop je wachtwoorden in een (lokale) kluis
Stop je wachtwoorden in een (lokale) kluis
Om te vermijden dat je wachtwoorden vergeet, gebruik je wellicht hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten. Begrijpelijk, maar niet zo verstandig. Komt iemand je wachtwoord te weten, dan kan die meteen aan je gegevens bij diverse services. Verschillende – en liefst complexe – wachtwoorden dus, maar hoe onthoud je die op een veilige manier? Door die in een digitale kluis onder te brengen bijvoorbeeld. Dat is precies wat LoginCode voor je doet.
LoginCode is beschikbaar voor zowel 32- als 64-bits Windows. In principe kan je de tool ook in ‘portable’ modus op een stick zetten, maar die optie leverde op ons testtoestel weinig meer dan een foutmelding op. De klassieke manier van installeren dus… Na deze installatie start een database-wizard op. Die vraagt je of hij meteen maar alle reeds opgeslagen wachtwoorden van je browsers moet importeren.
[download_file]
Even later krijg je dan het venster van LoginCode te zien. Is dat niet het geval dan laat het programma zich altijd nog openen vanuit het systeemvak van Windows. In dit venster staan alle geïmporteerde sites al opgelijst. Als het goed is, inclusief de naam van je login-ID’s. Uiteraard kan je op elk moment ook zelf nieuwe sites en login-id’s toevoegen en bestaande items aanpassen. Het spreekt vanzelf dat (de database van) LoginCode met een stevig wachtwoord is afgegrendeld en dat de inhoud van de database versleuteld wordt.
[related_article id=”160534″]
In tegenstelling tot veel andere wachtwoordmanagers moet je bij LoginCode vanuit dit venster de site aanklikken waar je je wil aanmelden. Er is dus geen LoginCode-knop in de browser(s) zelf te zien.
Een alternatieve manier om je bij een site aan te melden is vanuit het LoginCode-venster het bijhorende wachtwoord naar het Windows klembord te kopiëren, waarna je het in de gewenste browser via Ctrl+V kan plakken. Let wel, na één minuut verdwijnt dit wachtwoord automatisch weer uit het Windows klembord.
Op deze manier hoef je in elk geval geen wachtwoorden meer te onthouden – zodat je probleemloos ook ijzersterke exemplaren kan kiezen – en ben je ook keyloggers te slim af. Immers, je hoeft wachtwoorden ook nooit meer in te tikken om je ergens te kunnen aanmelden.