Nieuws

Tien nuttige Android-apps voor professioneel gebruik

Android duikt steeds vaker op op de werkvloer. Deze tien Android-apps komen goed van pas voor de zakelijke gebruiker.

De meeste zakenmensen die ik ken hebben in de afgelopen jaren hun BlackBerry ingeruild voor de iPhone. Maar in 2013 zie ik steeds meer professionals naar Android grijpen. Zelf heb ik al sinds begin 2010 – toen ik mijn BlackBerry Curve inruilde voor de Nexus One – een Androidsmartphone voor zakelijk gebruik. Vandaag gebruik ik de Samsung Galaxy S4. Met deze lijst van tien nuttige apps stoom je je nieuw Androidtoestel klaar voor professioneel gebruik.

Wat ik niet heb opgenomen in de lijst zijn e-mail- en IM-apps of kantoorpakketten, omdat de keuze voor een bepaalde app in deze domeinen afhangt van de oplossingen die je bedrijf gebruikt.

[related_article id=”161563″]

1. Swiftkey

Ik ben één van de vele professionele gebruikers die het volledige toetsenbord van de BlackBerry miste bij de overstap naar een toestel met volledig touchscreen – tot ik naar Swiftkey overschakelde.

Swiftkey laat je met één vinger over het toetsenbord vegen over de letters waar je een woord mee wil vormen en voorspelt dan ontzettend accuraat het woord dat je in gedachten had. Swiftkey 4 heeft me volledig op deze techniek doen overstappen en het is de voornaamste reden waarom ik nu opnieuw langere e-mails op mijn telefoon beantwoord.

2. Whatsapp

Een ander voordeel van BlackBerry was BlackBerry Messenger (BBM), een uitgebreide instant messaging client. Die komt deze zomer ook wel naar Android en iOS, maar er zijn al heel wat andere apps met een gelijkaardige functionaliteit beschikbaar, die werken over alle mobiele platformen heen. Helemaal bovenaan staat Whatsapp, dat zowel berichtjes over internet als via sms kan sturen.

3. Genius Scan

Smartphones hebben niet alleen de point-and-shoot camera verdrongen, de camera in een smartphone kan ook de taak van twee andere technologieën vervangen: de scanner en het kopieerapparaat.

Met de app Genius Scan kan je foto’s maken van een document, de pagina’s ordenen, het omzetten naar PDF en bewaren in Dropbox, Google Drive, Box.net, Evernote of SkyDrive. Of je kan het afdrukken of e-mailen.

4. Evernote

Dit wil je uiteraard niet gebruiken voor het bewaren van gevoelige bedrijfsdocumenten (tenzij je Evernote Business gebruikt), maar Evernote kan wel ontzettend handig zijn voor het nemen van notities en terugvinden van informatie.

Ik maak bijvoorbeeld regelmatig notities in de app tijdens een interview of vergadering. Wanneer ik dan aan mijn bureau zit om een artikel of document uit te schrijven, zijn de notities al gesynchroniseerd met de Evernote desktop-app en kan ik meteen aan de slag.

5. Tripit

Tripit blijft voor mij de beste app om reisroutes op te volgen. De magie van Tripit is dat het over een uitstekend backend systeem beschikt dat bepaalde zaken voor je automatiseert.

Je stuurt je bevestigingsmails voor je vluchten, hotels, huurwagens en reservaties door naar plans@tripit.com (of gebruikt de Gmail-plugin om dat automatisch te doen) en het organiseert ze automatisch in reizen met alle informatie en details.

6. Google Finance

Als je in de zakelijke wereld werkt wil je graag marktprestaties en ontwikkelingen kunnen opvolgen. De Google Finance-app geeft je haast in real-time updates over de verschillende internationale beurzen en laat je portfolio’s instellen zodat je specifieke sectoren en bedrijven kan volgen.

Hoewel het niet zoveel data aanbiedt als de webversie van Google Finance en sommigen zullen zeggen dat de Yahoo Finance-app beter is, krijgt Google Finance toch mijn voorkeur dankzij de integratie met Google Now en het handige widget.

7. Linkedin

Linkedin was ooit niet meer dan een online netwerk van CV’s, maar is steeds meer features gaan toevoegen tot op het punt dat het een onmisbare tool is geworden voor professionals.

De mobiele app kan je helpen om snel op te zoeken wie je binnen een bedrijf moet contacteren, om meer te leren over een zakenpartner waarmee je gaat lunchen of om snel iemand die je net hebt ontmoet aan je netwerk toe te voegen.

Linkedin heeft heel wat werk in haar mobiele app gestoken en nu steeds meer mensen het netwerk gebruiken is het de meest waardevolle sociale media-app voor professionals.

8. Accuweather

Of je nu op zakenreis gaat of gewoon wil weten hoe je je ‘s morgens moet kleden om naar het werk te gaan: je smartphone is de go-to bron voor weerinformatie geworden. Er zijn heel wat weerapps en widgets voor Android, maar Accuweather biedt het meeste informatie en gebruiksvriendelijkheid.

Wat ik vooral leuk vind aan Accuweather is de handige thermometer in de linkerbovenhoek van de statusbalk en het widget om met één snelle blik informatie over het weer te krijgen.

9. Google Translate

Als je in een groot bedrijf werkt, bestaat de kans dat je ook met collega’s uit andere landen moet samenwerken. Om die mogelijke taalbarrière te overwinnen, kan je met een vertaalapp als Google Translate aan de slag gaan.

De app kan helpen om een andere taal te leren, documenten of e-mails te vertalen, of je kan er gewoon snel vertalingen van woorden en zinnen met opzoeken.

10. Speed Test

Ondanks quadcore smartphones met LTE-chips en 2GB RAM, komen we nog altijd situaties tegen waarin onze telefoon traag werkt bij het laden van webpagina’s, versturen van bestanden of downloaden van afbeeldingen.

We raken dan makkelijk gefrustreerd op ons toestel, maar vaak ligt het aan de internetverbinding – zelfs wanneer je volledige ontvangst lijkt te hebben. De beste manier om te achterhalen of het inderdaad aan je verbinding ligt, is via de app van Speedtest.net.

Afhankelijk van het resultaat van de meting volstaat het misschien om van wifi naar 3G/4G te switchen (of omgekeerd), of gewoon van locatie te veranderen naar een plaats met betere ontvangst.

accuweatherAndroidappsevernotegenius scangoogle financegoogle translatelinkedinmobielnieuwsspeedtestswiftkeytripitwhatsappzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken