Nieuws

Aan de slag met twee monitors in Windows 8

Is 24 of zelfs 27 inch nog niet genoeg schermoppervlak, overweeg dan een dual-monitoropstelling. Hoe doe je dat in Windows 8?

Terwijl je op één scherm werkt, staat op het andere de informatie die je regelmatig nodig hebt. Handig toch? Hoed je er wel voor om mail of Twitter-clients op je tweede scherm te plaatsen. Je hebt dan wel een continu zicht op wat er gebeurt, maar het kan je ook van je werk houden. Minder is soms meer, zeker als je geconcentreerd moet werken.

Wie ondertussen al Windows 8 in huis gehaald heeft, kan bovendien op heel wat extra’s rekenen. In het bijzonder de ondersteuning van touchscreens opent een hele hoop nieuwe mogelijkheden. Wij gingen daarom even aan de slag met een dual-monitoropstelling, waarvan één touchscreen.

Resoluties aanpassen

Dat loopt helaas niet van een leien dakje. We sluiten een gewone monitor aan op een ‘all-in-one’-pc met een touchscreen. Het tweede scherm configureren lijkt heel eenvoudig. Druk op Win+K om het ‘Apparaten’-menu op te roepen, klik op ‘Tweede scherm’ en selecteer daar ‘Uitbreiden’ om je desktop uit te breiden over beide schermen.

Wie de resolutie van de schermen wil aanpassen, hun relatieve positie en eventueel ook welk scherm het ‘primaire’ scherm is, moet dat elders doen. Ga daarvoor, net zoals in Windows 7, naar de instellingen van je beeldscherm via het Configuratiescherm. Waarom je al die opties niet rechtstreeks kunt bereiken vanuit het ‘Tweede scherm’-menu is ons een raadsel.

Maar er waren nog meer verrassingen. Zodra we het touchscreen aanraakten, bleken er allerlei dingen te gebeuren op het tweede scherm. Op ons touchscreen zelf werkten sommige dingen niet meer. Geen paniek: even herstarten met beide monitoren aangesloten en alles was verholpen.

Wie dan nog met problemen worstelt, gaat best naar het Configuratiescherm en zoekt daar naar de instellingen voor tablet-pc’s (onder ‘Hardware en geluid’). Onder de hoofding ‘Beeldschermopties’ kijk je na welk scherm als touch-enabled omschreven is. In geval van problemen doorloop je eerst even ‘Configureren’ om je touchscreen te identificeren, en profiteer er ook van om je touchscreen te kalibreren.

Touch in dual-opstelling

Na al die perikelen keken we echt wel uit naar wat Windows 8 ons te bieden had. Een dual-monitoropstelling laat je immers toe om het Windows 8-startscherm op een monitor te tonen terwijl je op de tweede monitor de klassieke desktop gebruikt. Dat dachten we toch. Niet dus: het startscherm verdwijnt zodra je op je tweede monitor iets aanklikt. Dat gedrag is overigens normaal. Je ziet het startscherm dan ook best als het startmenu in Windows 7. Dat verdwijnt ook zodra je eender waar op het scherm iets anders aanklikt.

Wat is er dan wel mogelijk? Je kunt een Windows 8-app opstarten en die laten openstaan op je touchscreen bijvoorbeeld. Als je een app aan de zijkant van het scherm ‘snapt’, kun je zelfs twee Windows 8-apps open laten staan, terwijl je op het andere scherm rustig verder werkt in de klassieke desktopomgeving.

Als er op de monitor met Windows 8-toepassingen een klassieke toepassing of een dialoogvenster opent, dan verdwijnen de apps. Met Alt+Tab of met het gebruik van de ‘hotspot’ linksboven haal je ze terug. Klik op Windows-toets+Page Up of Page Down om de apps en de desktopomgeving van monitor te wisselen.

Wat de nieuwe Windows 8-‘hotspots’ betreft: die zijn actief op beide monitoren. In de linkerbovenhoek kun je alle open apps bekijken, linksonder kun je het startscherm lanceren en rechtsboven activeer je de ‘Charms’.

Een echt nuttige optie is de nieuwe taakbalk. Die verschijnt nu op beide monitoren. Je kunt hem bovendien zo configureren dat er enkel pictogrammen in de taakbalk verschijnen op de monitor waarop de applicatie haar venster heeft. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer ‘Eigenschappen’ om alle opties te configureren.

Een beperking is er wel nog steeds. Het systeemvak verschijnt enkel op de ‘primaire’ monitor. Dat is erg onhandig als dat je touchscreen is, want de nieuwe Windows-apps bedekken het scherm volledig. Stel daarom eventueel je niet-touchscreen in als ‘primair’ scherm.

Touchscreen op de desktop: (on)zinnig?

Touchscreens vinden we niet meer dan normaal op een smartphone of een tablet. Op een laptop begint het touchscreen langzaam maar zeker ook aan een opmars. Onze laptops gebruiken we immers vlak voor ons en zeker met Windows 8 is het scherm aanraken veel eenvoudiger dan sukkelen met een trackpad of trackpoint.

Maar hoe zit dat nu met de desktop? Kiosk-toepassingen in winkels of openbare plaatsen zijn uiteraard perfecte voorbeelden van hoe een touchscreen ook bij desktops van dienst kan zijn. Voor thuis of op het werk is het echter onzin, als we rekening houden met de aanbeveling om ongeveer 85 cm van het scherm te zitten. Onze armen zijn immers korter dan dat, en van al dat reiken over je bureau worden je ledematen heel snel moe.

In een klassieke opstelling zien we dan ook niet echt een grote rol weggelegd voor touchscreens. Toch kan het. Een laptop met touchscreen en Windows 8 is bijvoorbeeld ideaal voor onderweg, maar thuis sluit je hem aan op een groter scherm via HDMI en gebruik je een USB-dongle voor een draadloos toetsenbord en muis. Die combinatie laat zich bedienen als een gewone computer, maar omdat het kleinere laptopscherm vlakbij staat, is het ideaal voor het Windows 8-startscherm en de bijhorende toepassingen.

dual monitorhelppcmagazineschermtipwindows 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken