Verpakte apps Chrome krijgen langere tentakels
Google maakte maandag via zijn Chrome-ontwikkelaarsblog bekend dat het aantal API’s flink is uitgebreid voor zogenoemde Packaged Apps, een nieuw soort applicaties dat de browser boven het maaiveld moet uittillen.
Eerder kreeg dit soort apps, feitelijk niet meer dan verrijkte websites, het vermogen om te functioneren als er geen internettoegang in de buurt is. Nu komen daar verschillende mogelijkheden bij die de webapps steeds meer doet lijken op mobiele apps zoals je die in Android vindt.
Direct betalen in een webapp
De nieuw aangekondigde application programming interfaces (API) voegen de mogelijkheid toe om direct betalingen uit te voeren in een app (via de App payments API), jezelf direct en veilig in te loggen (Identity API) en te communiceren met ingebouwde functionaliteit als bewegingsdetectoren of scanners (Communication API).
[related_article id=”158901″]
Toegang tot de harde schijf
De Enhancements to Media Gallery API heeft mogelijk de meest verstrekkende gevolgen voor de eindgebruiker, omdat het apps in staat stelt om toegang te krijgen tot lokaal opgeslagen bestanden als muziek en foto’s. Google zegt bijvoorbeeld dat het mogelijk moet worden om een iTunes-bibliotheek te importeren als mediagalerij. De gebruiker moet daar de appmaker wel eerst toestemming voor geven.
Google wil met dit soort vernieuwingen de zaken interessant houden voor ontwikkelaars die zich hebben gewijd aan het bouwen van moderne webapps. Via de App payments API wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om aankopen of abonnementsgelden te innen, een gegeven waar mobiele ontwikkelaars al jaren een goede boterham mee verdienen.
Concurrentie met desktopsoftware
Met dit soort stappen beginnen webapps zich steeds meer te gedragen als Android-apps, maar Google gaf al eerder aan dat een samensmelting tussen Chrome en Android nog ver weg is. Traditionele desktopapplicaties zijn mogelijk een andere doelgroep waarmee Google ontwikkelaars van webapps wil laten concurreren.
Google is begin mei een previewperiode gestart, waarin ontwikkelaars kunnen experimenteren met de nieuwe API’s in het ontwikkelaarskanaal van Chrome.