De voordelen van een e-reader
Het is behoorlijk moeilijk om aan iemand die nog nooit een e-reader gezien heeft, uit te leggen wat het precies is. In feite gaat het om een tablet, maar in plaats van een kleurenscherm krijg je een zwart-witscherm. Waarom zou je dan in hemelsnaam voor een e-reader kiezen? Precies omwille van dat scherm! De grootste troef daarachter is digitale inkt, en al zijn voordelen.
Digitale inkt
Je moet het gezien hebben om het te geloven, maar digitale inkt leest net zo prettig als een klassiek boek. Technisch gezien is het ook gewoon inkt die op het scherm verschijnt. Een positieve lading drukt de zwarte inkt naar boven, een negatieve lading onderdrukt de zwarte inkt. Verdeel het scherm in honderdduizenden vakjes, en je hebt een e-reader.
[related_article id=”160734″]
Het grootste voordeel van deze techniek? De uitzonderlijke autonomie. Omdat er alleen maar energie nodig is om de inkt te bewegen, is een e-reader heel zuinig op zijn batterij. Elke bladomslag verbruikt een beetje energie, maar de leestijd per pagina speelt geen rol.
Lange autonomie
Dankzij die digitale inkt kan een e-reader tegenwoordig makkelijk zes tot acht weken meegaan op één batterijlading, afhankelijk van hoeveel je leest en hoeveel pagina’s je digitaal omslaat. Ideaal om bijvoorbeeld op het vliegtuig te gebruiken, of op vakantie.
Je hoeft je omzeggens nooit zorgen te maken over de aanwezigheid van een stopcontact. Bovendien lost een e-reader nog een ander belangrijk probleem op: het gewicht van boeken. Een e-reader weegt gemiddeld 200 gram, en daar kan je gemakkelijk 500 tot 1.000 boeken op stockeren. Op vakantie scheelt dat een pak gewicht in de koffer … kan je extra souvenirs kopen!
Bestandsformaten
In de wondere wereld van digitale boeken zwaaien twee bestandsformaten de plak. Amazon maakt voor al zijn online boeken gebruik van het type .mobi, terwijl alle andere online e-bookwinkels het bij .epub houden.
Veel e-readers ondersteunen verschillende bestandsformaten, maar als het juiste formaat toch niet ondersteund wordt, komt Calibre ter hulp. Dit veelzijdig softwareprogramma is gratis en kan nagenoeg elk bestandsformaat omzetten naar een leesbaar formaat. Bovendien uploadt Calibre het boek ineens naar je e-reader. Een absolute aanrader voor iedereen met zo’n toestel!
Aartsvijand
E-readers hebben een lastige eerste periode gekend in 2007. De meeste toestellen haalden toen amper een autonomie van een week, droegen een prijskaartje van 300 euro of meer en waren ook nog eens ontzettend traag. Een blad omslaan duurde soms twee tot drie seconden, verre van ideaal.
Gelukkig zijn al die initiële hindernissen verdwenen en mag ik met een gerust hart zeggen dat een e-reader al sinds een drietal jaar een prima aankoop is. Een blad omslaan gebeurt bliksemsnel, de autonomie haalt tegenwoordig een hallucinante twee maanden en de gebruiksvriendelijkheid is een pak beter.
De meeste modellen hebben een aanraakscherm om de navigatie te vergemakkelijken en het aantal grijstinten klimt elke keer hoger, voor mooiere zwart-witbeelden. Toch lijkt de groei een beetje te stagneren. Er zijn niet zoveel e-readerfabrikanten meer, en dat is allemaal de schuld van aartsvijand nummer één: de tablet.
Een tablet kan je net zo goed gebruiken om een boek te lezen. Bijkomend voordeel van een tablet: je kan er ook kleuren mee weergeven. Ideaal om magazines of kranten te bekijken, iets wat op een e-reader nagenoeg onmogelijk is. Bovendien kan je een tablet ook perfect lezen in donkere of verduisterde ruimtes. Een tablet heeft een verlicht lcd-scherm waar je in bijna elke situatie prima naar kan kijken. Behalve wanneer de zon schijnt, want dan kan het op een tablet wel eens lastig lezen zijn. Dan is de e-reader weer in het voordeel, omdat digitale inkt geen achtergrondverlichting nodig heeft.
Vermoeidheid
Een stuk dat open staat voor debat, is de vermoeidheid van de ogen bij het lezen op een tablet. Bij een e-reader heb je geen nood aan backlight. Daar doet de inkt namelijk zijn werk, en niets anders. Bij een tablet is wel zo’n backlight nodig om het beeld zichtbaar te maken. Een tablet schijnt continu wit licht in je ogen. Lees je een boek met intervallen van 30 minuten, dan kan zo’n tablet misschien nog wel dienen. Maar van zodra je langer leest, zullen je ogen door het heldere backlight sneller moe worden.
Maar wat doe je wanneer het donker wordt? In bed kan je op je tablet lezen dankzij zijn backlight. Bij een e-reader kan je dat gemakkelijk oplossen zoals bij een echt boek: koop een handig led-lichtje dat je erop kan klemmen. Veel fabrikanten hebben zelfs hoesjes voor hun e-readers waarin een lampje verwerkt zit of integreren verlichting in de e-reader zelf. Hiermee kan je handig de helderheid bijsturen tot het absolute minimum, zodat je ogen op tijd kunnen rusten voor het slapengaan.
Bij een tablet is dat meestal het grote probleem. Wanneer zoveel licht rechtstreeks in je ogen schijnt, wordt de vermoeidheid weggedrukt en kan je moeilijker slapen. Lampjes die je erop klemt of een e-reader met geïntegreerd licht belichten de e-reader onrechtstreeks, wat minder vermoeiend is en ook je partner naast jou minder hindert als zij of hij wil slapen.
Schermgrootte
De meeste e-readers hebben een schermgrootte van 6 inch. Voor mij persoonlijk is dit formaat perfect om overal mee naartoe te nemen. Er bestaan ook kleinere e-readers van 5 inch, maar die vind ik net te klein. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken dat het lettertype te klein is om comfortabel te lezen. Elke e-reader heeft een aantal lettertypes en lettergroottes waaruit je bij aanvang van een boek kan kiezen.
Naast de grootte is de bediening van een e-reader net zo belangrijk. De duurdere modellen hebben een prettig werkend aanraakscherm. Dat betekent daarom niet dat het noodzakelijk is. Je leest op een e-reader hoofdzakelijk boeken, zodat je je maar zelden door menu’s zal moeten worstelen. Heb je geen aanraakscherm, dan is dat dus zeker geen ramp.
Keuzes
Lees je veel en graag? Dan is een e-reader een absolute must. Het leescomfort is voor regelmatige lezers veel hoger dan op een tablet, hij weegt aardig wat minder en de autonomie van twee maanden is een leuke extra.
Bovendien hoeft een e-reader helemaal niet zoveel te kosten als een tablet. Ik ben alvast verknocht aan mijn Kindle Paperwhite, en iedereen aan wie ik hem laat zien, is verkocht. E-readers hebben dan misschien veel concurrentie van tablets, maar ik zou voor geen geld een dik boek willen lezen op een tablet.