Androidfragmentatie: een mes dat aan twee kanten snijdt
De fragmentatie op Android is een mes dat aan twee kanten snijdt. Een recent rapport van Open Signal beschrijft de voor- en nadelen van de gefragmenteerde Androidmarkt.
Aan de ene kant is het moeilijk om een app te vinden of te maken die voor alle toestellen en alle verschillende schermgroottes in het Android-ecosysteem werkt. Aan de andere kant heb je als gebruiker wel keuze uit duizenden apparaten.
[related_article id=”158901″]
“Voor gebruikers betekent extreme fragmentatie dat ze precies die telefoon kunnen kopen die ze in gedachte hadden – klein of groot, goedkoop of duur, met eender welke combinatie van functionaliteiten,” schrijft Open Signal in haar rapport.
Open Signal is een app die via crowdsourcing bepaalt waar de sterkste en zwakste gsm-signalen zijn. Op die manier verzamelen ze een massa aan gegevens over de verschillende Androidtoestellen die actief zijn. Dit jaar werd de app al door 11.868 verschillende Androidtoestellen gedownload, vorig jaar waren dat er 3.997.
“Vanuit het standpunt van een ontwikkelaar zien we dat de fragmentatie in vergelijking met vorig jaar is verdrievoudigd, met nog meer obscure toestellen van over heel de wereld die onze app downloaden,” klinkt het bij Open Signal.
Hoewel er dus steeds meer onbekende merken hun intrede maken, blijft Samsung – met dank aan de populaire Galaxy-reeks – marktleider met een aandeel van 47,5 procent. Sony-Ericsson volgt pas op een verre tweede plaats met 6,5 procent martkaandeel.
Maar naast deze fragmentatie op het gebied van toestellen is Android natuurlijk vooral berucht om de fragmentatie op het niveau van het besturingssysteem. Zo heeft de meest recente versie, Jelly Bean, er meer dan een jaar over gedaan om uit te groeien tot de grootste Androidversie, terwijl het stokoude Gingerbread nog altijd goed is voor meer dan 30 procent van de markt. Het verschil met Apple iOS – waar 95 procent de meest recente versie draait – is enorm.
Google stelt alles in het werk om de fragmentatie van het besturingssysteem aan te pakken, maar tegelijk moedigt het ook een diversiteit in toestellen aan – door Android open en gratis te houden – waardoor de fragmentatie van toestellen toeneemt.
“Fragmentatie zorgt zeker voor hoofdpijn bij ontwikkelaars die hun app moeten testen en optimaliseren voor een steeds groter aantal toestellen, maar het succes van het Android-ecosysteem kan niet losgemaakt worden van haar gefragmenteerde, free-for-all karakter,” besluit het rapport van Open Signal.