Nieuws

Wat doe je als je kind op Facebook wil?

Je zoon of dochter wil een profiel aanmaken op een sociaal netwerk als Facebook of Instagram. Hoe zorg je er voor dat je kind veilig online gaat?

Facebook is zo alomtegenwoordig dat zelfs kinderen jonger dan 13 – de minimumleeftijd voor Facebook – steeds vaker de weg vinden naar het sociale netwerk om in contact te kunnen staan met hun leeftijdsgenootjes.

Nochtans legt het sociale netwerk die minimumleeftijd niet zomaar op, maar dient hij onder meer om kinderen te beschermen tegen de (privacy)risico’s die onvermijdelijk samengaan met het gebruik van online sociale netwerken.

Het is overigens niet omdat kinderen die minimumleeftijd voorbij zijn, dat ze zomaar meteen weten wat ze wel of niet mogen delen online. Ze moeten bewust worden gemaakt van de gevolgen van hun acties op het internet en daar heb je ook als ouder een belangrijke taak in.

Onze collega’s van CNet spraken met Colby Zintl van Common Sense Media, een Amerikaanse organisatie die informeert over hoe kinderen op een verantwoorde manier met technologie en media om kunnen gaan. Zintl geeft een aantal tips voor ouders met kinderen die een profiel willen aanmaken op een sociaal netwerk zoals Facebook.

1. Maak samen een account

Wanneer je besluit dat je kind een profiel mag aanmaken, doe dat dan samen en overloop de verschillende privacy-instellingen zodat je kind de impact hiervan begrijpt. Zorg zeker dat alles wat je kind op Facebook post alleen zichtbaar is voor zijn of haar vrienden.

Klik bovenaan in de blauwe balk op het slotje om de Privacysnelkoppelingen te openen. Zorg onder "Wie kan mijn inhoud zien?" al zeker dat "Vrienden" geselecteerd staat. Ga ook eens kijken bij "Wat zien anderen op mijn tijdlijn?". Zo kan je zien hoe anderen (ook niet-vrienden) het profiel van je kind te zien krijgen en weet je welke inhoud je eventueel nog moet verbergen.

2. Word vrienden

Ze zullen het misschien niet fijn vinden, maar word zeker Facebookvrienden met je zoon of dochter, vooral als ze nog jong zijn. Op die manier kan je je kind beter begeleiden bij zijn of haar eerste stappen op het sociale netwerk.

Zorg er eventueel ook voor dat de computer op een centrale plaats in het huis staat, zodat je een oogje in het zeil kunt houden wanneer je kind op Facebook actief is.

3. Wachtwoord delen?

Volgens Zintl is het een slecht idee om je kind te vragen om zijn of haar wachtwoord met je te delen. Je moet je kinderen immers leren om sterke wachtwoorden te maken en die verder met niemand te delen, ook niet met jou. Het is belangrijk om hier consistent in te zijn.

Kinderen durven hun wachtwoord al eens te delen met leeftijdsgenoten en dat zorgt voor problemen. Andere kinderen kunnen dan immers op hun profiel gaan en dingen in hun naam posten.

4. Alles is permanent

Maak je kind ervan bewust dat alles wat hij of zij op het internet deelt, permanent is. Er is geen delete-knop. Zelfs wanneer je een post – of zelfs je hele profiel – verwijdert, blijven er kruimels achter. Het is essentieel dat je je kind hier regelmatig aan herinnert.

5. Reputatiemanagement

Het is belangrijk om op sociale media in zekere zin aan reputatiemanagement te doen. Wat je kind op Facebook of andere sociale netwerken deelt, geeft mensen een bepaalde indruk van wat voor persoon hij of zij is. Niet alleen leeftijdsgenoten, maar ook bijvoorbeeld een toekomstige werkgever kunnen zo een bepaald beeld van je zoon of dochter vormen.

Zintl adviseert daarom ook dat je het profiel zo instelt dat je kind eerst toestemming moet geven vooraleer berichten waar hij of zij in getagd wordt, op zijn of haar tijdlijn verschijnen. Je weet immers nooit waar anderen je zoon of dochter in taggen.

Klik daarvoor opnieuw op het slotje om de Privacysnelkoppelingen te tonen en ga naar ‘Meer instellingen weergeven’. Onder het menu ‘Tijdlijn en taggen’ zet je ‘Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven?’ aan.

Dankzij trotse ouders (en grootouders) is het leven van kinderen tegenwoordig ook online vaak goed gedocumenteerd. “Ouders die foto’s van hun baby online delen, leggen alvast de basis van een digitale voetafdruk die het kind een heel leven met zich draagt,” zegt Zintl. Wees je dus ook als ouder goed bewust van de informatie die je zelf over je kinderen online deelt.

helpkindouderstips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken