Nieuws

Nederlands parlement wil opheldering over gebruik ‘stealth’-sms bij opsporing

De Nederlandse Tweede Kamer wil meer uitleg van minister van Justitie Ivo Opstelten over het omstreden gebruik van 'stealth' sms-berichten bij de opsporing van verdachten.

Nederlandse oppositiepartijen, zo schrijft Trouw, maken zich ongerust over de privacybescherming van Nederlandse burgers bij de inzet van zogenoemde ‘stealth’-sms’jes.

Nederlandse opsporingsdiensten gebruiken al jarenlang lege sms-berichten om de gangen na te gaan van verdachten. Die berichten zijn onzichtbaar voor de ontvanger en via het verkeer met de dichtstbijzijndste zendmasten is het mogelijk om nauwkeurig verdachten te lokaliseren.

De politie hoeft dan alleen nog nummergegevens op te vragen bij een telecomprovider om verdachten urenlang realtime te kunnen volgen via een stroom van deze stille sms’jes.

[related_article id=”158578″]

Te pas en te onpas gebruikt
De ‘stealth’-sms is al sinds 2005 een opsporingsmiddel, maar het gebruik kwam pas in 2011 aan het licht, zo meldde de Telegraaf destijds. Bovendien verzwijgen politiediensten regelmatig het gebruik van het opsporingsmiddel in strafzaken en zijn de richtlijnen erg ruim opgesteld, zegt RTL Nieuws.

Dat bleek tijdens het recente ‘Begonia’-proces voor het gerechtshof in Den Bosch, een drugszaak waarbij de stille sms veelvoudig was ingezet.

Daarbij kwam een interne politierichtlijn uit 2008 aan bod, het zogenoemde GSM-concept, waarin staat dat slechts toestemming van de officier van justitie voldoende is om de ‘stealth’-sms te mogen inzetten. Bovendien zouden rechercheurs het gebruik pas moeten melden als de sms als bewijs wordt ingezet.

‘Stealth’-sms ‘niet wettelijk geregeld’
Het hof oordeelt dat het ‘een niet wettelijk geregelde, heimelijke opsporingsmethode’ betreft en vindt dat ‘een bijzondere wettelijke grondslag voor het gebruik van deze opsporingsmethode noodzakelijk is.’

Vreemd genoeg verbindt de rechter geen conclusies aan dit oordeel en blijft het vonnis tegen de verdachten onveranderd. De verdachte is van plan om in beroep te gaan tegen deze beslissing, meldt Webwereld.

De Nederlandse privacyorganisatie Bits of Freedom wil dat de Nederlandse opsporingsdiensten onmiddellijk stoppen met het gebruik van de ‘stealth’-sms.

Het wist via de Wet openbaar Bestuur al eerder de hand te leggen op het GSM-concept en vindt dat de Nederlandse politie zichzelf te veel speelruimte heeft gegeven.     

“Wij vinden dit onacceptabel. Het omvormen van een mobiele telefoon in een peilbaken is een grote inbreuk op je grondrechten. Je bent namelijk continu heimelijk te volgen door middel van je eigen telefoon."

“Daarom moet het parlement zich over de wenselijkheid van dit middel uitlaten. Vervolgens moet er voor en na de eventuele inzet van dit middel gerechtelijke controle mogelijk zijn. Tot slot moet er meer duidelijkheid komen over de grootschalige inzet van dit middel”, aldus Bits of Freedom in een verklaring.

Nederlandse parlementariërs vinden dat de opsporingsmethode aan duidelijke regels gebonden moet zijn en vragen minister van Justitie Opstelten om opheldering. “De politie kan niet zomaar mensen volgen. Zij zullen eerst verdacht moeten zijn”, zei CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg tegen Trouw.

Het ministerie van Justitie is weinig onder de indruk en zegt dat het gebruik van de ‘stealth’-sms in eerdere rechtszaken is goedgekeurd, zo schrijft Webwereld. Het ministerie is wel van plan om de procedures te verbeteren en het opsporingsmiddel mogelijk onder te brengen bij de wet Bijzondere opsporingsbevoegdheden (Bob).

begoniabits of freedomjustitienederlandnieuwsopsporingprivacyrechtbankschendingsmsstealth-smswettelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken