Nieuws

10 plug-ins om Firefox volledig naar je hand te zetten

Met de juiste plug-ins zet je Firefox volledig naar je hand en kan je de browser aan jou noden aanpassen. We serveren enkele suggesties.

Een van de grote troeven van Firefox is nog altijd dat je de browser volledig aan jouw noden kan aanpassen. Met de juiste plug-ins maak je je browserervaring een pak beter.

1. Maak Firefox sneller

Er is al veel geschreven over welke browser nu de snelste is, en met elke nieuwe update worden nieuwe vergelijkingen gemaakt die meestal neerkomen op een paar microseconden. Vind je zelf dat Firefox best wat sneller mag, dan kan je altijd FasterFox installeren. De plug-in zet zonder extra configuratie enkele tweaks in om je surfsnelheid te verbeteren, en laat je verder opties aanpassen om bijvoorbeeld sites die je vaak bezoekt te gaan voorladen.

2. Maak hem veiliger

Een moderne browser is al een pak veiliger dan het vertrouwde IE6, maar het kan altijd beter. Je hebt bij de plug-ins voor Firefox de keuze uit verschillende tooltjes om je privacy te beschermen, paswoorden op te slaan en louche sites te vermijden.

Een van de meest gebruikte plug-ins voor Firefox is Adblock Plus. De tool blokkeert de meeste advertenties van het web. Versie 2.0 heeft nu ook een optie waarmee je de minder vervelende banners en advertientieblokjes wel blijft zien, zodat de sites die je bezoekt toch nog geld verdienen en zo, hopelijk, langer online blijven.

Wil je vermijden dat sites je volgen via advertenties en cookies, dan kan je nog een paar andere plug-ins installeren. Voor een visueel overzicht van welke diensten jou op het web allemaal volgen, kan je Ghostery gebruiken.

DoNotTrackMe blokkeert dan weer alles wat jou probeert te volgen. De plug-in is een pak verfijnder dan Adblock Plus en blokkeert waar nodig cookies en advertenties met tracking-functies.

Specifiek voor het sociale web is er nog Priv3. De verschillende Like-knoppen die je overal vindt, laten Facebook, Google+ en Twitter weten dat je uithangt op een specifieke site. Met Priv3 kan je ingelogd blijven op pakweg Facebook, en toch anoniem surfen. Een Like-knop stuurt met Priv3 alleen informatie naar sociale netwerken wanneer je er op klikt.

Wil je helemaal zeker zijn dat je informatie niet makkelijk te vinden is, dan gebruik je trouwens best zo vaak mogelijk een beveiligde verbinding. Url’s die beginnen met "https" versleutelen de informatie eerst, vooraleer ze die doorsturen. Met een plug-in als HTTPS Finder gaat dat makkelijker, omdat de plug-in je browser dwingt om waar mogelijk een beveiligde verbinding te gebruiken. Zo hoef je Google of Twitter niet specifiek in te stellen om https te gebruiken.

3. Aangenamer lezen

Op veel websites moet je de hele tijd doorklikken naar de volgende pagina om een heel artikel te lezen. Heb je daar meer dan genoeg van, dan kan je AutoPager proberen. Het werkt op een breed gamma aan populaire artikels, en zet alle pagina’s van een lang verhaal op één pagina door automatisch de volgende pagina te laden wanneer je naar beneden scrollt.

Stoot je tijdens je koffiepauze af en toe op een interessant artikel, en wil je dat later eens rustig lezen, dan kan je Pocket gebruiken. De dienst heette nog niet zo lang geleden Read It Later, en dat was eigenlijk een meer toepasselijke naam.

4. Hou alles bij

Het internet is zo groot en staat zo vol met boeiende filmpjes, artikels, recepten, beelden en ander lekkers, dat je het onmogelijk allemaal kan onthouden. Daarom zijn er waarschijnlijk zoveel ‘clippers’. Tooltjes die je stukjes tekst en media laten opslaan in een andere dienst.

Evernote Web Clipper zet bijvoorbeeld allerlei leuks in je persoonlijke online notitieboekje. De Web Clipper bewaart de door jou gekozen stukken in de achtergrond in Evernote, zodat je ongestoord verder kan surfen. Diensten die ongeveer hetzelfde doen, zijn Springpad en Pearltrees. Xmarks, tot slot, laat je favorieten bijhouden en synchroniseren tussen verschillende computers.

5. Verander het uitzicht

Wil je je browser in een nieuw jasje steken? Met Personas Plus kan je kiezen uit een massa thema’s voor je toolbar, kleurtjes voor je browser en zelfs nieuwe knoppen.

Wil je gewoon dat alles iets beter leesbaar is, maar ben je te ijdel om eindelijk een bril aan te schaffen, dan is NoSquint misschien beter geschikt. De plug-in laat je inzoomen op de tekst van een webpagina. Perfect voor tanende ogen, of voor monitors met een zeer hoge resolutie.

6. Blijf op de hoogte

Nu Google Reader de geest heeft gegeven, wordt het alweer wat moeilijker om helemaal bij te blijven. Gelukkig blijft Feedly wel bestaan. De rss-lezer toont je alle nieuwe artikels op websites waarop je geabonneerd bent, en plaatst ze zelfs in een mooi, magazineachtig overzicht.

7. Sociaal delen

Het internet lijkt steeds meer te bestaan uit sociale netwerken die je al je interesses laten delen en bijhouden. Al die netwerken hebben ook hun eigen plug-in. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld de plug-in van Pinterest, maar ook die van StumbleUpon is heel populair.

Je kan echter geen plug-ins blijven downloaden. Heb je iets te veel accounts, dan is Shareaholic de ideale oplossing. De plug-in ondersteunt meer dan honderd populaire sociale netwerken, waaronder Facebook, Twitter, Pinterest, StumbleUpon, WordPress, LinkedIn, Tumblr, Pocket en Gmail. Link ze aan je Shareaholic-account, en je deelt voortaan alles vanuit één plug-in. De tool laat je zelf kiezen op welk van je vele netwerken je een artikel of filmpje zet.

8. Bedienen met bewegingen

Begin je wat gewend te raken aan de veegbewegingen op je tablet? Met Firefox kan je al lang bewegingen gebruiken om snel door het web te bladeren. All-in-One Gestures laat je allerlei functies uitvoeren door een muisknop in te drukken en vervolgens een beweging te maken. Zo kan je bijvoorbeeld scrollen door de rechtermuisknop in te drukken en je muis naar beneden te vegen. Je kan ook zelf functies toewijzen, zodat je je browser letterlijk naar je hand zet.

9. Makkelijker downloaden

Vind je de ingebouwde downloadmanager van Firefox maar niks, dan is DownThemAll alvast een serieuze verbetering. De downloadmanager laat je sneller downloaden, geeft je meer controle over de wachtrij en heeft een ingebouwd tooltje dat allerlei media op een site opspoort, zodat je die makkelijker naar je harde schijf kan halen.

Specifiek om video’s te downloaden, bijvoorbeeld van YouTube of gelijkaardige sites, is er dan weer Video DownloadHelper. De plug-in laat je video en audio binnenhalen, zodat je achteraf alles op je gemak kan bekijken of beluisteren.

10. Waar komt dat beeld vandaan?

Met de TinEye plug-in kan je in Firefox snel een ‘reverse image search’ uitvoeren. Een wat? Met reverse image search begin je bij een beeld en bladert de zoekrobot naar gelijkaardige beelden. In plaats van in Google Images het woord ‘aardbei’ in te tikken om beelden van aardbeien te vinden, kan je dus beginnen bij een foto van het fruit, en zo gelijkaardige beelden zoeken. De tool van TinEye is bijvoorbeeld handig om uit te vissen hoe een acteur heet, wie een schilderij gemaakt heeft, uit welke film een bepaalde scène komt, of zelfs wie er met jouw foto’s vandoor is.

browserclickxdownloadsfirefoxhelpinternetplug-intip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken