Microsoft en Google klagen overheid aan voor meer openheid
In een blogbericht van Brad Smith, hoofd van wettelijke zaken bij Microsoft, verklaart het bedrijf het spaak lopen van de onderhandelingen over de toestemming ‘om genoeg data vrij te geven in verband met de Foreign Intelligence Surveillance Act-bevelen (FISA)’. Zowel Microsoft als Google nemen verdere gerechtelijke stappen om een goedkeuring van de FISA-rechtbank te bekomen.
Sinds de surveillantieprogramma’s van de NSA bekend zijn geraakt na onthullingen van voormalige onderaannemer Edward Snowden, vragen Microsoft, Google en andere bedrijven om te mogen meedelen hoe ver hun samenwerking met de overheid gaat. Zo kunnen klanten en buitenlandse overheden zelf uitmaken hoe betrouwbaar ze die technologiebedrijven nog vinden.
Smith zegt in de blogpost dat zowel Microsoft als Google een zaak zijn aangespannen om toestemming te verkrijgen voor de publicatie van informatie. Een recht dat volgens hen grondwettelijk gewaarborgd is. Bij zes gelegenheden heeft de overheid al voor een uitstel gevraagd om de zaak te behandelen. De deadline van het laatste uitstel liep af op 30 augustus. Smith zegt dat Microsoft en Google niet meer akkoord zullen gaan met verder uitstel.
[related_article id=”161452″]
Onder andere omdat de FISA court een geheime rechtbank is, heeft ze de reputatie om zonder al te veel weestand de overheid haar zin te geven. Toch weerleggen zowel de rechtbank als de overheid die claim.
Ondertussen zijn we al enkele dagen verder, maar Microsoft heeft nog geen verdere informatie gegeven. Maar aangezien de eerste maandag van september een feestdag is in de Verenigde Staten, zullen we nog even moeten wachten voor deze zaak zich verder ontwikkelt.