Nieuws

HDMI 2.0: Wat je moet weten

De langverwachte HDMI 2.0-specificatie is verschenen, met meer 4K-mogelijkeden en ondersteuning voor hogere framerates, zonder dat je nieuwe kabels hoeft te kopen. We beantwoorden je belangrijkste vragen.

Voorgeschiedenis

Het HDMI Forum, de nonprofitorganisatie die ontwikkeling overziet van de HDMI-standaard, kondigde onlangs versie 2.0 aan. Verschillende wijzigingen zijn belangrijk voor de consument, zoals de mogelijkheid om meer beeldjes per seconde weer te geven op je toestel.

Laten we je eerst vertellen hoe de situatie er nu voor staat. HDMI 1.4, de huidige standaard, ondersteunt resoluties van 4.096 x 2.160 pixels tegen 24 fps of 3.802 x 2.160 pixels tegen 30 fps.

Als je de afgelopen jaar een televisie, Blu-ray speler of ander toestel met HDMI-aansluiting hebt gekocht, zal dat hoogstwaarschijnlijk HDMI 1.4 zijn geweest. Deze standaard bevatte alle mogelijkheden van voorgaande versies en voegde onder meer ondersteuning voor 3D en Audio Return Channel toe.

[related_article id=”160734″]

Kan ik binnenkort 4K-video’s kijken op mijn tv?

Op de Duitse techbeurs IFA 2013 in Berlijn zagen we duidelijk hoe fabrikanten de overstap aan het maken zijn naar Ultra HD-resoluties, ook wel bekend als ‘4K.’ Het is duidelijk dat meer bandbreedte nodig is om de hogere resoluties en framerates te kunnen transporteren.

HDMI 2.0 levert daarom ondersteuning  voor 4K-resoluties (2.160p volgens het HDMI Forum) tegen maximaal 60 fps. De nieuwe standaard laat ook 4K 3D-beelden toe en is in staat om 2D-video’s weer te geven met een hogere framerate. Dat is vooral van belang voor zelfgeschoten videomateriaal en computerspellen voor de pc, omdat het merendeel van de films en televisieseries voorlopig nog wordt geschoten met 24 beeldjes per seconde.

Kan ik meer met een HDMI 2.0-toestel dan mijn huidige apparatuur?

Het belangrijkste dat je moet weten over HDMI 2.0 is het breder worden van de ‘pijp’ die data van je gegevensdrager naar je scherm stuurt (zoals een pc of een Blu-ray speler).  Zoals we al eerder zeiden, maakt dit hogere framerates met hogere resoluties mogelijk.

De nieuwe standaard biedt echter ook bijzonder interessante mogelijkheden voor beelden met een lagere resolutie. HDMI 2.0 ondersteunt bijvoorbeeld duale videostreams, waardoor je twee Full HD-programma’s tegelijk op je scherm kunt kijken.

Dat klinkt misschien vreemd, maar Samsung en LG hebben die mogelijkheid al ingebouwd in huidige en toekomstige televisies, zoals Samsungs OLED-televisie KN55S9C. Terwijl jij dan een spelletje speelt op de linkerhelft van je reuzenscherm, kan je vrouw haar favoriete soap op de rechterhelft bekijken.

Er is overigens ook ondersteuning voor de 21:9 beeldverhouding (feitelijk 2,35:1), die interessant is maar weinig praktische waarde heeft. Slechts een klein aantal displays en projectoren ondersteunen 21:9 en hoewel veel Blu-ray films technisch gesproken 2,35:1 zijn, worden ze weergegeven in een 1,78:1-venster (met balkjes).

Kan mijn toestel opwaarderen naar HDMI 2.0?

Het is nog verre van duidelijk of je huidige toestel in staat zal zijn om op te waarderen naar de nieuwe HDMI 2.0-standaard. Sony heeft al gezegd dat zijn producten hiertoe in staat zijn, maar HDMI.org zegt zelf:

“Op dit moment zijn er nog geen provisies voor een upgrade (van 1x naar 2.0). Vanwege de nieuwe uitgebreide mogelijkheden zou elke conversie een upgrade van de hardware en/of firmware vereisen. Als er dus een conversie zal plaatsvinden, zou die afkomstig zijn van de fabrikant. Neem alstublieft direct contact met hen op.”

Kort gezegd betekent dit: het is wel degelijk mogelijk, maar de HDMI-groep laat het aan de fabrikanten over om het mogelijk te maken. De ondersteunde bandbreedte en specificaties worden bepaald door de HDMI-chips binnenin de toestellen en om die chips meer te laten doen dan waar ze voor zijn ontworpen, lijkt een flinke uitdaging.

Heb ik een nieuwe kabel nodig?

“Versie 2.0 van de HDMI-standaard voorziet geen nieuwe kabels of aansluitingen. Huidige hogesnelheidskabels (Categorie 2) zijn in staat om de toegenomen bandbreedte door te voeren.”

En: “HDMI 2.0, dat terugwaartse compatibiliteit heeft met eerdere versies van de HDMI-standaard….”.

Versie 2.0 (net als versie 1.4) is een verandering van de hardware, niet van de kabels. Je kunt er donder op zeggen dat kabelmakers zullen beweren dat je dure nieuwe kabels zult nodig hebben, maar dat is dus niet waar. Je huidige HDMI-kabels zullen de klus zonder problemen kunnen klaren en 4K HDMI-kabels zijn een sprookje dat je niet hoeft te geloven.

Wanneer kan ik HDMI 2.0 gaan gebruiken?

Verwacht HDMI 2.0-producten niet voor kerstmis in de winkel te zien. De standaard komt eerst en dan pas nieuwe ontwerpen voor chips, waarna fabrikanten die chips zullen inbouwen in hun nieuwe tv’s, spelers en ontvangers.

We kunnen met enige zekerheid vaststellen dat fabrikanten hier al mee bezig zijn en dat zou moeten resulteren in aankondigingen op de Amerikaanse techbeurs CES, die begin volgend jaar plaatsvindt.


Panasonic heeft overigens al HDMI 2.0-ondersteuning aangekondigd voor een van zijn huidige toestellen, de 65WT600 4K Ultra HD TV.

HDMI 2.0 is geen standaard waar je voorlopig wakker van hoeft te leggen. Het biedt nieuwe mogelijkheden voor de televisiewereld, maar zolang er nog geen producten in de winkel liggen die de standaard ondersteunen, hoef je je er geen zorgen over te maken. Je huidige (HDMI 1.4)-apparatuur zal probleemloos kunnen samenwerken met toekomstige modellen en het duurt zeker nog een paar jaar voor je een upgrade hoeft te overwegen.

Conclusie

  • Geen nieuwe kabels
  • Hogere framerates
  • Geen nieuwe kabeels
  • Meerdere videostreams tegelijk
  • Geen nieuwe kabels
  • Terugwaartse compatibiliteit
  • En: geen nieuwe kabels
hardwarehdmihdmi 2-0kabelnieuwsontspanningspecificatiestandaardtelevisieuitlegultra hdupgrade

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken