Nieuws

De dertien vijanden van de cloud

Hoe is het in 2013 met de cloud gesteld? We polsten bij enkele leveranciers naar de belangrijkste trends en uitdagingen voor clouddiensten.

Vorig jaar was het al duidelijk dat de klassieke aanbieder van pure webhosting en DNS-diensten heeft afgedaan, en dat wordt dit jaar alleen maar verder bevestigd. De aandacht verschuift naar termen zoals IaaS, PaaS en SaaS, en wie geen sexy diensten kan bieden rond online opslag, back-up naar de cloud of online desktop speelt niet meer mee op topniveau.

We merken wel serieuze verschillen in de snelheid waarmee de verschillende aanbieders verwachten (of is het eerder hopen?) dat al deze nieuwe technologieën gaan doorbreken. Velen verklaren de lokale mailserver en webserver in het bedrijf al dood en zetten meteen ook lokale back-ups op de lijst van bedreigde diersoorten. Anderen wijzen erop dat er soms goede redenen zijn om applicaties lokaal te houden en dat het netwerk, de toepassing of de gegevens zelf soms vereisen om in het bedrijf zelf te worden verwerkt.

Nagenoeg alle aanbieders erkennen wel dat er sommige dingen moeilijk in de cloud werken, bijvoorbeeld grafische systemen die zeer grote hoeveelheden data verwerken of toepassingen die last hebben van latency (de tijd om een netwerkpakketje over en weer naar uw cloudprovider te sturen).

De cloud zelf is niet meer gepolariseerd tussen de absolute keuze voor publiek of privaat, maar de diensten blijken flexibel genoeg te worden om ook hybride modellen toe te laten en heel wat spelers zien daar een duidelijke toekomst voor. Het lijkt een goede manier om de voordelen van beide werelden met elkaar te combineren.

Wolkenbrekers

Het is duidelijk dat clouddiensten aan een succesvolle opmars beginnen, maar dat betekent niet dat alles in kannen en kruiken is. We vroegen de cloudleveranciers naar de belangrijkste uitdagingen en obstakels voor clouddiensten. Hierbij het overzicht van de dertien belangrijkste hinderpalen waar de aanbieders en hun klanten vandaag en de volgende jaren mee worstelen:

  • Er heerst onzekerheid over de privacy. Wie kan er allemaal snuffelen in je bedrijfsgegevens zonder dat je het merkt?
  • De klant heeft onrealistische financiële verwachtingen en denkt dat de term ‘cloud’ gelijk staat met ‘spotgoedkoop’. Bij de berekening van het kostenplaatje van de cloud worden de interne verborgen kosten niet mee vergeleken.
  • Vrees voor beveiliging: in de cloud kan dat nooit zo goed afgeschermd zijn als achter mijn eigen firewalls.
  • Vrees over de betrouwbaarheid van clouddiensten: wie garandeert dat het stabiel blijft werken, en wat kan ik doen als het uitvalt?
  • Juridische wetgeving, security policies en compliancy regels verhinderen gegevens naar de cloud te migreren.
  • Softwarelicenties kunnen niet in een cloudmodel worden gebruikt en verhinderen zo dat applicaties verhuizen.
  • Er heerst behoudsgezindheid: we werken al jaren op deze manier en hebben geen behoefte aan de cloud.
  • Netwerkkosten, bandbreedte en latency: een toepassing in de cloud kan nooit zo snel zijn als op het eigen netwerk. En wat als de internetverbinding helemaal uitvalt?
  • Sommige applicaties met zware grafische beelden of met zeer grote gegevensbestanden (high-speed printing, videobewerking) zijn van nature uit niet geschikt om in een cloudmodel te werken.
  • Er heerst onduidelijkheid over wat de cloud nu precies is. Heel wat termen worden op één hoop gegooid en begrippen worden met elkaar verward.
  • De IT afdeling is niet klaar om servers los te laten en aan de cloud toe te vertrouwen. Er is jobprotectie bij de systeembeheerders of ze willen mee bepalen wat er onder de motorkap zit in de cloud. De IT-manager vreest de controle te verliezen of een heel andere functie-inhoud te krijgen.
  • De vrees voor vendor lock-in bij de cloudprovider, met risico op stijgende prijzen later. En wat als hij failliet zou gaan?
  • Gebrek aan flexibiliteit bij de aanbieder, geen ondersteuning voor bedrijfsspecifieke noden of maatwerk.

Op dinsdag 1 oktober organiseert Smart Business Strategies een gratis seminarie over cloud computing. Meer informatie over het gratis seminarie op www.businessmeetsit.be.

businesscloudnieuwspcmagazinetrenduitdagingen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600