Nieuws

Apple, Microsoft en Google waarschuwen EU voor patenttrollen

Een groep techreuzen stuurt een brandbrief naar Brussel, waarin ze waarschuwen voor de komst van patenttrollen, als de EU tenminste een conceptplan voor universele patentbescherming in de huidige vorm doorvoert.

De gelegenheidscoalitie, met in zijn gelederen reuzen als Apple, Google, Microsoft, Intel, Samsung en Hewlett-Packard, stuurt donderdag een brief naar de Europese Unie die waarschuwt voor de komst van patenttrollen.

In de brief, die de New York Times online publiceerde (pdf), nemen de bedrijven de vijftiende kladversie op  de korrel van het eengemaakte patentsysteem waar de EU momenteel aan werkt.

Dit verdrag, dat ergens tegen 2015 klaar zou moeten zijn, bevat twee passages die de Europese Unie volgens de bedrijven kwetsbaar zou maken voor Patent Assertion Entities (PAE).

[related_article id=”158256″]

Dat is een sjiek woord voor bedrijven die zich specialiseren in het opkopen van patenten, waarna ze bedrijven aanklagen voor patenschending. In de volksmond staan deze ondernemingen ook wel bekend als patenttrollen.

Het aanstaande eengemaakte patentsysteem zou het volgens de bedrijven mogelijk maken om ‘rond te shoppen’ met hun aanklachten bij verschillende kleinere Europese lidstaten, tot ze een rechtbank hebben gevonden met een luisterend oor.

Omdat in het nieuwe patentsysteem gerechtelijke uitspraken zouden gelden voor het complete Europese territorium, zou dit verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor aangeklaagde bedrijven, waaronder Europese verkoopsverboden en hoge boetes.

De bedrijven baseren hun zorgen op de Amerikaanse situatie, waar schikkingen met patenttrolen “Amerikaanse ondernemingen 29 miljard hebben gekost in 2011.”

Volgens critici wordt bij de hervorming van de Europese patentwetgeving te veel gekeken naar het Duitse model, waarbij de validiteit van een patent wordt losgekoppeld van de vraag of een bedrijf inbreuk maakt op dat patent. Dat zou er toe kunnen leiden dat een schadevergoeding voor inbreuk wordt toegekend voordat is bepaald of dat patent eigenlijk wel rechtsgeldig is.

Het overkwam Microsoft vorig jaar in Duitsland, toen het overhaast zijn distributiecentrum naar Nederland moest verplaatsen om een Europees verkoopsverbod te voorkomen. Het besloot hiertoe, nadat een Duitse rechter had bepaald dat het geen licentie had voor verschillende Motorola-patenten. Het vonnis werd later teruggedraaaid onder FRAND-bepalingen, maar toen was het kwaad al geschied.

Het nieuwe Europese systeem zou moeten worden geleid vanuit drie centrale punten in Parijs, Londen en München. Landen waar weinig ervaring is rondom patentwetgeving zouden de mogelijkheid krijgen om een buitenlandse rechter te laten afkomen voor advies.

Bovendien zouden validiteit en inbreuk in dezelfde periode van een rechtszaak worden behandeld, waardoor de rechter voor zichzelf kan bepalen of de aanklager wel eigenlijk wel een zaak heeft.

Volgens de New York Times heeft het grootste deel van de Europese lidstaten al ingestemd met het nieuwe systeem. Spanje weigert voorlopig mee te doen, omdat Spaans niet is opgenomen als voertaal in het nieuwe pan-Europese systeem. Engels, Duits en Frans zijn tot nu toe de voertalen.

Applebrandbriefgooglehpintelmicrosoftnieuwspatentpatenttrolrechterwetgevingzorgen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken