NSA bewaart metadata onschuldige surfers jaar lang
De Amerikaanse NSA zou de metadata van miljoenen gebruikers vangen en bewaren zonder hun toestemming, ongeacht of ze interessant zijn voor de Amerikaanse spionnendienst.
The Guardian meldde dit maandag op basis van nieuwe gelekte documenten die het in handen kreeg van klokkenluider Edward Snowden. De NSA zou de metadata opslaan in een database die bekend staat als Marina, zo blijkt uit het document, dat de titel ‘een introductie tot digitale netwerkinformatie voor NSA-agenten in het veld’ draagt.
Bij metadata draait het om informatie die over het internet gestuurde communicatie kan identificeren, exclusief de inhoud. Als bijvoorbeeld een e-mail van de een naar de ander wordt gestuurd, zal de metadata bestaan uit de IP-adressen, e-mailadressen, tijd, namen en de afmetingen van bericht en eventuele bijlage, maar niet de inhoud van de boodschap.
[related_article id=”158578″]
Volgens de NSA-gids wordt deze metadata standaard voor 365 dagen opgeslagen en The Guardian claimt dat dit de Amerikaanse dienst de mogelijkheid geeft om informatie te vinden over mensen die vandaag onschuldig zijn, maar morgen criminelen kunnen worden.
Australië heeft eerder geprobeerd om internetproviders te verplicht om metadata twee jaar lang te bewaren. Dit plan werd vijandig onthaald door privacyorganisaties en politieke partijen.
Hoewel vooral de NSA onder vuur ligt voor zijn geheime verzameling van gegevens via Amerikaanse techbedrijven, blijken ook Groot Brittannië en Frankrijk eenzelfde systeem te hebben. Uit de gelekte Snowden-documenten werd bovendien het bestaan bevestigd van vier geheime Australische datacentra, waar het land gegevens deelt met de NSA.
Andere opvallende details uit de stortvloed aan onthullingen: Amerika blijkt rauwe verzamelde gegevens zonder controle door te sturen naar Israël. Bovendien zouden Groot Brittannië en de Verenigde Staten in staat zijn om de meest soorten online encryptie te kraken, dankzij kwetsbaarheden die de landen zelf inbrachten.