Nieuws

De vijf grootste softwareblunders aller tijden

De nieuwe maildienst van Yahoo zit boordevol fouten. En een computersysteem van Xerox liet het afweten. Niks nieuws onder de zon. Tijd voor de grootste softwareblunders aller tijden.

Recent haalden er twee totaal verschillende IT- en softwareproblemen het nieuws. Enerzijds was er de nieuwe maildienst van Yahoo die op meerdere vlakken problemen gaf. Gebruikers zagen diverse essentiële functies verwijderd of ze bleken niet naar behoren te werken. Anderzijds bleek een systeem van Xerox, ingeschakeld voor de Amerikaanse gezondheidszorg (Supplemental Nutrition Assistance Program) tijdelijk te haperen.

Het zijn maar twee voorbeelden die tegelijk onze afhankelijkheid ten aanzien van IT benadrukken, maar anderzijds ook bevestigen dat er in al de jaren nog niet er veel lijkt verandert. Een top vijf van de grootste softwarefouten uit de computergeschiedenis.

1.) Ruimteschip stort neer

De ruimtevaart is een domein waar bugs meermaals de ronde doen. Een fout in de vluchtsoftware van de Mariner I leidde er al in de vroege jaren zestig toe dat het toestel van de geplande route afweek en neerstortte.

Nadien bleek dat een formule, met potlood geschreven op een papiertje, fout was ingebracht in de code van het programma.

2.) Atlanta

Het computersysteem op de Olympische Spelen van Atlanta heeft de twijfelachtige eer het bekendste IT-project te zijn dat de mist in ging. Betrouwbare resultaten van de wedstrijden bleken onmogelijk. De gebeurtenissen in Atlanta hebben IBM, dat toen verantwoordelijk was voor het informaticasysteem, nog lang achtervolgd.

3.) New York

Door een bug in de nieuwe softwareversie op de centrale computers in het telefoonnetwerk van AT&T, crashten ongeveer twintig jaar geleden deze machines zodra een andere machine plat ging. Toen een van de computers effectief door de knieën ging leidde dit meteen tot een kettingreactie. Rond New York zaten bijna 100.000 mensen meer dan 9 uur zonder telefoon. De ingenieurs losten het probleem uiteindelijk op door de vorige versie van de software te installeren.

4.) Kanker

Door een fout in de software kregen sommige kankerpatiënten in het National Cancer Institute in Panama City een dubbele dosis straling. Een tiental patiënten stierf ten gevolge van deze bug. Bij vele anderen veroorzaakte de overdosis blijvende gezondheidsproblemen. De Amerikaanse Food and Drug Administration vaardigde later een verbod uit op deze software van producent Multidata Systems. Twee medewerkers van het instituut, die wettelijk verplicht waren de dosis extra te controleren, werden aangeklaagd voor doodslag en gingen de gevangenis in.

5.) Chip met rekenfouten

Toen na een grootschalige campagne bleek dat de aangekondigde Pentium-chip foute berekeningen maakte, brak voor producent Intel de hel los. Miljoenen stuks waren al over de toonbank gegaan, toen aan het licht kwam dat de processor fout rekende. Bepaalde deeloperaties leverden een resultaat op dat, met een foutmarge van 0,006 procent, licht afweek van het goede antwoord.

Hoewel maar weinig gebruikers de bug hadden gemerkt, draaide het uit op een gigantische pr-nachtmerrie. Iedereen die dit dat wilde, kon zijn chips laten vervangen. De bug kostte Intel bijna een half miljard dollar.

bugfoutsoftwarexeroxyahoo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken