Drie tools om je surfgedrag geheim te houden
Bedrijven volgen routinematig ons surfgedrag om te leren wat we wel en niet leuk vinden en daar dan winst uit te halen.
De Mozilla Foundation heeft recent de add-on Lightbeam uitgebracht, waarmee je in de gaten kan houden welke websites je surfgedrag volgen en waarmee je die sites vervolgens kan blokkeren. Maar er zijn nog meer tools waarmee je pottenkijkers uit je browser kan weren.
We geven een overzicht van drie browserapps die het moeilijker maken voor bedrijven om je online activiteit te volgen, al moet je wel onthouden dat de technologieën om surfgedrag in de gaten te houden voortdurend evolueren.
[related_article id=”158578″]
Ghostery
Met Ghostery kan je in de gaten houden wie jou probeert in de gaten te houden en die pogingen vervolgens blokkeren.
Ghostery plaatst een knop in de toolbar en toont je met één klik een lijst van alle bedrijven die op de webpagina een script hebben draaien dat je online activiteit probeert te volgen. Je kan elk bedrijf afzonderlijk blokkeren voor de huidige website of voor alle websites.
Naast het blokkeren van scripts die werken met cookies of webbakens, kan Ghostery ook code blokkeren die een deel van een website laadt, zoals bijvoorbeeld een sectie met reacties.
Ghostery houdt een lijst bij van de bedrijven die scripts draaien op de websites die je bezoekt en sorteert ze in een menu waar je makkelijk door kan browsen. In dat menu kan je scripts van deze bedrijven blokkeren of toelaten.
Sites kunnen ook op een whitelist worden geplaatst, zodat ze worden toegelaten om tracking scripts te draaien die op andere websites wel worden geblokkeerd.
Ghostery is beschikbaar voor Firefox, Chrome, Safari, Opera en Internet Explorer, of als app voor iOS.
DoNotTrackMe
DoNotTrackMe (DNTMe) is een gelijkaardig tooltje als Ghostery en houdt in de gaten wie jouw surfgedrag probeert te volgen.
Het grote verschil met Ghostery is dat DNTMe automatisch het grootste deel van de pogingen om je surfgedrag te volgen meteen blokkeert. DNTMe doet dit op basis van een lijst met honderden serveradressen die gebruikt worden door adverteerders en andere bedrijven die internetgebruikers proberen te volgen.
DNTMe plaatst een knop in je toolbar waarmee je met één klik een overzicht krijgt van de bedrijven die je proberen te volgen en welke er werden geblokkeerd. Om meer te weten te komen, kan je bij sommige bedrijven doorklikken naar een gids die werd geschreven door de maker van DNTMe. Een grafiek geeft weer hoe vaak de tool een poging om je te volgen heeft geblokkeerd.
Net als bij Ghostery, kan je bedrijven op een whitelist zetten en ze toch toelaten om je te volgen op een bepaalde site of op alle websites.
DNTMe is beschikbaar voor Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari op desktops. De tool verzamelt zelf geen gegevens over je surfgedrag.
NoScript
Elke keer dat je een website laadt, activeer je waarschijnlijk ook enkele scripts op de achtergrond. Die scripts worden gebruikt voor allerhande taken, zoals het laden van advertenties en afbeeldingen of het verbinden met diensten voor web analytics, die data over je surfgedrag verzamelen.
NoScript is een plug-in voor Firefox die voorkomt dat alle scripts die draaien op een website, maar niet op een whitelist staan, worden geblokkeerd. Deze tool blokkeert alle soorten scripts die vaak voorkomen op websites, zoals JavaScript en scripts voor Java, Flash en andere plug-ins.
Door NoScript te activeren, wordt heel wat bedrijven de toegang ontzegd tot je browser. Dat werd onlangs ook gedemonstreerd door de beveiligingsblog TaoSecurity. Bij een bezoekje aan nhl.com, nfl.com, mlb.com en google.com daalde het aantal verbindingen met externe partijen van 66 naar 9 wanneer NoScript was geactiveerd.
NoScript toont onderaan in je browser een balk met een lijst van alle geblokkeerde scripts op de huidige pagina. Van daaruit kan je bepaalde scripts toch toelaten op één of alle websites en kan je sites op een whitelist zetten, zodat alle scripts er gewoon op draaien. De instellingen kan je ook via een knop in de toolbar bereiken.
NoScript zou problemen kunnen veroorzaken met het laden van bepaalde sites of apps, maar dit kan je voorkomen door eerst de noodzakelijke scripts toe te laten voor één of alle websites. Je kan bovendien via aanvullende instellingen bepalen hoe de add-on moet omgaan met scripts op vertrouwde of niet-vertrouwde websites, of wanneer er wordt verbonden via https.
De add-on geeft bovendien een boost aan de veiligheid van je browser, want door scripts standaard te blokkeren ben je beschermd tegen malwarebesmettingen die vaak langs deze weg verlopen. Voor een veiligere browser kan je ook eens een kijkje nemen naar onze "Vijf essentiële extensies voor browserbeveiliging".