Nieuws

Kiezen voor een moederbord: waarop moet je letten?

Intel en AMD hebben elk een aparte processorvoet: waarop moet je letten bij de keuze voor een nieuw moederbord?

In de wereld van moederborden is het moeilijk de bomen door het bos te blijven zien. Er zijn zoveel verschillende processorvoeten en chipsets, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Intel

Intel heeft de gewoonte om samen met een nieuwe processorlijn ook meteen de socket te veranderen. Dit betekent dat je bij elke upgrade sowieso een nieuw moederbord moet aanschaffen. 

Enkel bij de Extreme-processors worden de processorvoeten maar om de twee jaar vervangen. Zulke high-end processors maken gebruik van de X79-chipset, in combinatie met Intel Socket 2011. Deze combinatie lijkt ons enkel nodig voor high-end gamers of voor professionals die veel rekenkracht nodig hebben uit veel processorkernen. Bovendien ondersteunen deze moederborden als enige vierkanaals RAM-geheugen. Dat maakt de X79-chipset het werkpaard bij uitstek. Een van de referentieborden met een X79-chipset is de MSI Big Bang XPower II, maar die is vooral interessant voor mensen met veel geld.

Het Big Bang-moederbord is vooral interessant voor mensen met een groot budget.

Een realistischere opstelling is het gloednieuwe Haswell-platform met een 1150-socket. Voor de beste prestaties en de meeste opties of voor bij gebruik van twee grafische kaarten, is de Z87-chipset aangewezen. De bijhorende moederborden zijn ook de referentieborden en ze zijn voorzien van een hele hoop extra’s en extravagante designs. Opvallend in deze lijn is de Gigabyte G1.Sniper 5, met zelfs twee aansluitingen voor waterkoeling rond de CPU VRM-zone. Allerlei extra’s zoals Wi-Fi, kwaliteitsgeluidskaart en hoofdtelefoonversterker horen er ook bij.

Bij Asus gooien ze het met de Maximum IV Extreme over een heel andere boeg. Die bevat ook veel extra’s, maar die zijn dan vooral gericht op de overklokker. Wat dacht je van VGA hotwire, een externe display en bediening en de belangrijke LN2-mode voor de die-hard overklokkers? Niet voor dagelijks gebruik, maar voor iedereen die zijn computerkast meer open dan dicht heeft, is dit absoluut de moeite waard. Daarnaast heeft Intel nog een H87- en H81-chipset, voor mensen die geen nood hebben aan twee grafische kaarten of graag alleen de geïntegreerde GPU van de processor willen gebruiken. 

 Voor rasechte overklokkers is de Asus Maximus VI Extreme de beste keuze.

Tot slot is er nog de B85-chipset als vreemde eend in de bijt. Deze chipset is vooral bedoeld voor professionele gebruikers, kleine ondernemingen en bedrijven. Dankzij de bijhorende moederborden kun je data back-uppen en herstellen en ook je computer optimaliseren, zelfs wanneer die is uitgeschakeld. De administrator kan tevens de kritieke software op firmwareniveau benaderen. Ten slotte kun je als admin ook bepaalde USB-apparaten blokkeren om de bedrijfsomgeving veilig te houden.

AMD

Terwijl Intel bijna elk jaar opnieuw een nieuwe processorvoet introduceert, houdt AMD voet bij stuk. Op dit ogenblik hebben ze twee soorten processorvoeten: FM2 en AM3(+). De FM2 wordt gebruikt voor A-processors, terwijl de AM3(+) voor FX-processors dient.

Vooral de AM3(+)-processorvoet gaat al enkele jaren mee. Dat is goed nieuws voor gebruikers die alleen hun processor willen updaten in plaats van hun hele moederbord. De AM3+ socket komt in verschillende chipsets van 990FX tot 760G. Hoe hoger het cijfer, hoe meer functies en extra’s het moederbord bezit. Met het Gigabyte GA-990FXA-UD7 moederbord kun je bijvoorbeeld ten volle de Black Edition FX-processors benutten om te overklokken. Wat wel opvalt, is het aantal extra’s bij deze moederborden. De opties zijn bij Intel veel uitgebreider. Wie kiest voor een goedkopere AMD-chip, kiest dus intrinsiek ook voor minder extra’s.

Bij FM2-moederborden is de keuze veel beperkter. Elk merk heeft een handvol moederborden, verdeeld in A85X, A75 en A55. Waar zit het verschil? Allereerst vermijd je beter de A55-moederborden, want die hebben geen SATA 6 GB/s- en USB 3.0-ondersteuning. Dit zijn wel de allergoedkoopste moederborden voor een AMD-processor. Het verschil tussen een A85X- en een A75-chipset is een stuk kleiner. Beide zijn handig overklokbaar als de processor dit ondersteunt en bieden enkele extra’s. De A85X-reeks ziet er het mooiste uit. Hij is vooral interessant wanneer je een computerkast hebt met plexiglas venster.

Deksel erop

De Gryphon Z87 van Asus is een van de meest opvallende moederborden van dit moment. In de standaard uitvoering ziet het er normaal uit, maar je kunt er een optionele Armor Kit bijkopen voor een efficiëntere koeling. Daardoor krijgt dit moederbord wel een erg aparte look. De Armor Kit zou ervoor moeten zorgen dat de koeling optimaal gebeurt. De gemeten temperatuurverschillen zijn miniem, dus voor de prestaties hoef je het niet echt te doen. Maar soms wil het oog natuurlijk ook wel wat.

amdgidshelpintelmoederbordpcmagazineprocessor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken