Google mag boeken blijven scannen voor Google Books
Google heeft in de Verenigde Staten een acht jaar durende rechtszaak tegen de Amerikaanse schrijversgilde gewonnen en mag Google Books blijven verderzetten.
Google heeft met het Books-project de ambitie om elk boek op de planeet in te scannen en te indexeren in een online bibliotheek. Sinds de lancering in 2004 werden al meer dan 20 miljoen boeken gedigitaliseerd. Gebruikers kunnen deze uitgebreide verzameling doorzoeken en fragmenten uit de boeken bekijken. Alleen doet Google dit zonder toestemming van de auteurs en daar wringt het schoentje voor de Amerikaanse schrijversgilde.
[related_article id=”158901″]
De gilde besloot daarom een rechtszaak tegen Google aan te spannen. Die is nu, acht jaar later, tot een abrupt einde gekomen in het nadeel van de gilde. Een rechter van de federale rechtbank in New York is namelijk van oordeel dat het inscannen van boeken door Google onder het “fair use”-principe valt en dus geen schending van de auteursrechten vormt.
Onder het “fair use”-principe mogen fragmenten van beschermde werken – zoals boeken of liedjes – vrij worden gebruikt, zolang daar geen rechtstreeks commercieel belang aan gebonden is of de commerciële waarde van het werk niet wordt benadeeld. Volgens rechter Denny Chin, die het oordeel uitsprak, bewijst Google met Books een dienst aan het publiek.
“Google Books bevordert de vooruitgang van de kunsten en de wetenschap, terwijl het de rechten van auteurs en andere creatievelingen respecteert. Het is een waardevol onderzoeksinstrument geworden, waarmee studenten, leraren, bibliothecarissen en anderen op een efficiënte manier boeken kunnen opzoeken en identificeren. Het genereert een nieuw publiek en zorgt voor nieuwe bronnen van inkomsten voor de auteurs en uitgevers,” besluit Chin in zijn uitspraak.
De auteursgilde is het daar niet mee eens. Ze stelt dat Google wel degelijk winst haalt uit het scannen en digitaliseren van het beschermde materiaal, omdat gebruikers van de zoekmachine worden geconfronteerd met advertenties. De gilde is van mening dat het publiek minder snel een boek zal kopen wanneer delen van de tekst gratis van het internet te plukken zijn. De Amerikaanse auteursgilde is daarom van plan om in beroep te gaan tegen de uitspraak.