Mobiele processors van Intel en AMD op een rij
Alsof het overzicht van desktopprocessors (Intel en AMD) nog niet complex genoeg is, wordt het bij mobiele processors nog een stuk ingewikkelder, vooral omdat hier andere regels gelden. Bovendien is autonomie een stuk belangrijker, wat vaak ten koste gaat van de processorsnelheid.
Intel
Net als bij desktopprocessors werkt Intel voor zijn mobiele reeks met de namen Core i3, Core i5 en Core i7. Er bestaat zelfs een mobiele Core i7 Extreme-processor, speciaal bedoeld voor workstations die de extra paardenkracht kunnen gebruiken.
De MacBook Air van Apple is de allereerste laptop met een Intel Haswell aan boord.
[related_article id=”152275″]
Elke mobiele Core i7 heeft vier kernen en acht threads, behalve die met een U achteraan. Dat zijn specifieke processors voor ultrabooks, met een veel lager verbruik. Hier wordt het aantal kernen teruggeschroefd naar twee met vier threads. Hetzelfde verhaal geldt ook voor de Core i5-processors, behalve dan dat ze een lagere kloksnelheid hebben en maar 3 MB L3 cache in plaats van 6 MB. Mobiele Core i3-processors hebben dezelfde configuratie dan de Core i5-varianten, maar moeten het doen met lagere kloksnelheden – tot maximum 2 GHz – en maar twee kernen.
Let bovendien op de aanwezige grafische chip. Wil je af en toe wat gamen op je laptop? Dan loont het de moeite om er eentje te kiezen met Iris (Pro) Graphics, inclusief het hogere prijskaartje. De allerlichtste processors worden aangeduid met een Y achteraan de productnummer. Voor een laptop met een goede autonomie moet je die in het oog houden.
Intel heeft voor het allerlaagste verbruik nog zijn zogenaamde Atom-processors, maar die zien we steeds meer opduiken in toekomstige tablets en smartphones in plaats van laptops. In de vroegere netbooks kwam deze populaire chip nog wel voor, maar in laptops zijn ze nauwelijks nog terug te vinden. Deze laptops laat je dan ook beter staan, tenzij het toestel enkel moet dienen voor heel licht gebruik. Een Atom-processor maakt van je laptop niet bepaald een racepaard.
AMD
AMD houdt net als Intel dezelfde namen aan voor zijn mobiele processors: A4, A6, A8 en A10. Gelukkig volgen die wel ongeveer dezelfde lijn als de desktopprocessors.
De ultieme gamelaptop van MSI huist een AMD A10-processor in combinatie met een aparte Radeon HD7970M.
Alle mobiele A8 en A10-chips zijn quadcoreprocessors die dankzij een turbo tot 3,5 GHz kunnen klimmen en 4 MB L3 cache delen. Het verschil zit hem voornamelijk in de geïntegreerde GPU. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de GPU. In sommige gevallen durft dat te variëren, maar daarvoor raadpleeg je best de website van AMD. Hoe meer Radeon Cores, hoe beter de GPU meestal is.
Daarnaast heeft AMD ook enkele energiezuinige modellen in zijn aanbod: E1 en E2. Deze processors hebben niet alleen een lage kloksnelheid en een laag verbruik, ze zijn ook nog eens heel budgetvriendelijk. Deze processors vind je daarom vooral in laaggeprijsde laptops. Toch let je maar beter op. De prijzen lijken aanlokkelijk, maar het zijn geen echte werkmachines. Af en toe wat surfen, een mailtje sturen en een beetje tekstverwerking lukt nog, maar elke andere zwaardere opdracht vraagt veel tijd en geduld.