Draadloos laden: hoe zit dat?
Draadloos laden is niet nieuw. Het bestaat al tientallen jaren, met de elektrische tandenborstel als bekendste voorbeeld. Je hoeft nooit meer een kabel in je toestel en in het stopcontact te steken. Het heeft een tijdje geduurd, maar draadloos laden vindt zijn weg nu ook stilaan naar al je gadgets. Gewoon je telefoon of je tablet op een plat vlak leggen, en de draadloze lader doet de rest.
In de praktijk
De draadloze QI-standaard die behalve door Apple door alle grote fabrikanten ondersteund wordt, kent zijn eerste successen. Vorig jaar verschenen de allereerste smartphones met draadloos laden aan boord. Andere fabrikanten verkopen hoesjes om rond de populairste toestellen te doen, waarmee die ook compatibel worden met draadloos laden.
[related_article id=”161563″]
Het aantal toestellen dat standaard met draadloos laden geleverd wordt, is wel nog behoorlijk schaars. Fabrikanten zien het liever als extra via een aparte achtercover, zodat ze er meer aan kunnen verdienen. Dankzij de QI-standaard heb je wel één geluk: alles is compatibel met elkaar. Koop je bijvoorbeeld een draadloze lader van HTC, dan werkt die perfect met een toestel van pakweg Samsung of LG.
Draadloos laden maakt een toestel automatisch iets duurder, omdat er een inductiespoel in de achtercover van het toestel verwerkt moet worden. Tablets of laptops hebben een veel grotere spoel nodig, want anders duurt het laden veel te lang. Door die extra kost zijn er voorlopig nog geen tablets of laptops met de QI-standaard, maar je mag verwachten dat de techniek de komende maanden en jaren aan populariteit zal winnen en de kost zal dalen.
En verder…
Dankzij de QI-standaard kan draadloos laden beginnen groeien. Let er wel op dat je oplaadvlak krachtig genoeg is. Een minder krachtige oplader zorgt er namelijk voor dat je toestel veel meer tijd nodig heeft om op te laden. Daarom is een draadloze smartphonelader amper bruikbaar voor een tablet of laptop. Maar omdat je in de toekomst vermoedelijk meerdere draadloze laders in huis moet halen, kan het zeker geen kwaad om de sprong nu al te wagen. De QI-standaard zorgt ervoor dat je oplader 100 procent compatibel is met alle toekomstige smartphones.
Loont het de moeite om extra geld uit te geven aan zo’n hoes om je toestel klaar te maken voor draadloos laden? Alles hangt er van af hoe opvallend die hoes is. Sommige fabrikanten leveren aparte achtercovers van hun toestellen die QI-compatibel zijn, waardoor je toestel er identiek hetzelfde blijft uitzien. Moet je echter een hoes rond je toestel hangen, dan laten we die esthetische keuze aan jou over. Twijfel je tussen twee smartphones waarvan er eentje QI-compatibel is? Dan kan draadloos laden de doorslag geven.